Dolar/TL'de 4 seviyesini öngören banka
Dolar/TL'de son iki günde görülen hareket üzerine analizler güncelleniyor
Dolar/TL'de son iki günde görülen hareket sonrası yukarı yönlü beklentiler yeniden dile getirilmeye başlandı. Bu nitelikteki son analizlerden biri Rabobank'tan geldi.
Rabobank Gelişmekte Olan Ülkeler FX Stratejisti Piotr Matys, bugün paylaştığı piyasa notunda dolar/TL'nin gelecek aylarda Ocak ayında gördüğü 3,9415'lik seviyeyi ve hatta 4 seviyesini aşarak yeni rekor kırma ihtimali olduğunu söyledi.
Matys, baz senaryodaki yıl sonu dolar/TL tahminlerini yaklaşık 3,40 seviyesinde koruduklarını ancak 3,64-3,67 seviyeleri kırılırsa bunun trendin değiştiği anlamına gelebileceğini belirtti. Matys, "Trendin değiştiğini söylemek için dolar/TL'nin 3,64-3,67 direnç bölgesini kırdığını görmemiz gerekir. Böyle bir kırılma Nisan zirvesi olan 3,7476 ve Mart zirvesi olan 3,7860 seviyelerini potansiyel kısa vadeli hedefler haline getirir" ifadelerini kullandı.
İç siyasi belirsizliklerin azalması, TCMB’nin sıkı para politikaları ve ekonomik aktivitedeki toparlanma lirayı desteklemeye devam etiğini belirten Matys Kuzey Kore, Katar, Suriye krizi nedeniyle artan jeopolitik tansiyonun dolar/TL'yi yükselttiğini de ifade etti.
Matys, G-20 Zirvesi’nde liderlerden jeopolitik tansiyonu düşürecek açıklamalar gelmesi durumunda dolar/TL'deki yükselişin yeniden tersine dönme ihtimali olduğunu da düşündüklerini ekledi.
Rabobank, notta lirayı destekleyen ve baz senaryodaki 3,40 tahminini korumasına neden olan temel faktörler olarak TCMB’nin sıkı duruşunu koruması, ekonomik aktivitedeki canlanma, referandum sonrası reform programına ilişkin beklentiler ve Fed’in yılın ikinci yarısında faiz artırmasının beklenmemesini gösterdi.
DOLAR/TL'DE İKİ GÜNLÜK YÜKSELİŞ
Dolar/TL kuru son iki gündeki gelişmelerin etkisiyle yükseliş trendine girmişti. Dün öncelikle JPMorgan'ın TL'de alımların tarihi zirveye çıktığını gösteren yatırımcı anketinin ardından gerilme başlamıştı. ABD tahvil faizlerinin yükselmesiyle gelişmekte olan ülke kurlarında satış yaşanırken, TL de bu satış dalgasından etkilenmişti.
Katar ve Suriye ile ilgili jeopolitik riskler de devreye girince TL, benzerlerinden negatif ayrışma yaşamıştı.