Enflasyonda gerileme sürdü
TÜİK Haziran ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı
Haziran ayında enflasyon gıda fiyatlarının desteği ve kur geçişkenliği etkisinin azalmasıyla 4 ayın en düşük seviyesine geriledi ve yıllık olarak yüzde 10,90 olarak gerçekleşti. Aylık bazda ise tüketici fiyatları yüzde 0,27 geriledi.
Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Haziran ayında yıllık enflasyonun yüzde 11,20, aylık olarak ise yüzde 0,10 olarak gerçekleşmesi yönündeydi.
Haziran ayında çekirdek enflasyon yüzde 9,20'ye geriledi.
Gıda enflasyonunda ise yıllık enflasyon yüzde 14,34 olurken, aylık bazda gıda fiyatları yüzde 1,06 geriledi.
QNB Finansinvest Ekonomisti Burak Kanlı yayınladığı notta, "Temmuz ayında enflasyonun yüzde 10’un altına inerek aşağı yönlü sürpriz yapacağını düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu. Kanlı, bununla birlikte yıl sonu enflasyonunun yüzde 9’a yakın olacağını tahmin etti.
Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, kur geçişkenliğinin etkisinin azaldığını, bu durumun da enflasyonda piyasa beklentilerinin altında bir gerçekleşmeyi sağladığını belirtti. Türkiye'de genelde Haziran ve Temmuz aylarında gıda fiyatlarındaki iyileşmeden dolayı enflasyonun olumlu geldiğini söyleyen Aslanoğlu bu sefer de bu etkinin geçerli olduğunu ifade etti.
Ekonomist Özlem Derici, hem kurdaki geçişkenliğin azalması hem de petrol fiyatlarının gerilemesi ile ulaşım grubunun da gerilediğini, bununla birlikte gıda enflasyonunun da katkısıyla bu olumlu performansın gerçekleştiğini söyledi.
CANİKLİ VE YILMAZ'DAN İLK DEĞERLENDİRMELER
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ve AKP'nin ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz enflasyon verilerinin ardından Twitter'dan açıklamalarda bulundu.
Canikli, "Yüksek ve güçlü büyümeyle birlikte enflasyondaki düşüş trendinin devam etmesi, ekonomideki rasyonel ve hassas yönetim anlayışının sonucu" ifadelerini kullandı.
Yılmaz ise şu değerlendirmeleri yaptı: TÜFE yüzde 10.9 tek haneye yaklaştık, yıl içi dalgalanma olsa da yıl sonu tek haneli görünüyor. Tek haneli enflasyon ülkemizin siyasi istikrar ve güvenle elde ettiği en önemli kazanımlardandır ve titizlikle korunacak. Merkez bankası politikalarının yanı sıra, gıda komitesi kararları, rekabeti ve arzı artıran politikalar ile enflasyonla mücadele sürecek. (Enflasyonda) uzun vadeli hedefimiz düşük tek haneye yüzde 5'in altına kalıcı bir şekilde ulaşmak.
AYLIK EN BÜYÜK ARTIŞ EĞİTİM GRUBU'NDA
Aylık en yüksek artış yüzde 1,05 ile eğitim grubunda oldu
Ana harcama grupları itibariyle 2017 yılı Haziran ayında endekste yer alan gruplardan lokanta ve otellerde yüzde 1,03, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,52, ev eşyasında yüzde 0,48 ve konutta yüzde 0,31 artış gerçekleşti.
Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 1,25 ile giyim ve ayakkabı oldu.
Ana harcama grupları itibariyle 2017 yılı Haziran ayında endekste yer alan gruplardan gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1,06, ulaştırmada yüzde 0,84, haberleşmede yüzde 0,39 ve eğlence ve kültürde yüzde 0,14 düşüş gerçekleşti.
Yıllık en fazla artış yüzde 21,70 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti
TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 14,34, ulaştırma yüzde 14,07, sağlık yüzde 12,66 ve çeşitli mal ve hizmetler yüzde 11,84 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.
GÖZLER MERKEZ BANKASINDA
Enflasyonda beklentilerin üzerinde düşüş ve döviz kurunda görece istikrar sağlanması ardından ise piyasanın gözü Merkez Bankası'na (TCMB) çevrildi. Yılbaşından bugüne 375 baz puan bir sıkılaştırma uygulayan bankanın ay sonunda gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ve 1 Ağustos'ta gerçekleştireceği yılın üçüncü Enflasyon Raporu'nun önemi arttı.
Piyasalar bu dönemde TCMB'nin kapsamlı bir gevşeme adımı uygulamayacağına kesin gözüyle bakıyor ancak para politikasında ana fonlama enstrümanı olarak kullanılan geç likidite penceresinde sağlanan fonlama yapısında "küçük değişiklikler" yapılıp yapılmayacağı yakından izleniyor.
Nomura, Haziran ayında yüzde 10,9’a gerileyen enflasyon sonrası TCMB’nin ağırlıklı fonlama maliyetinde düşüş için cesaret bulabileceğini bildirdi. Nomura Ekonomisti İnan Demir bugün paylaştığı notunda, "Böyle bir hamle küresel merkez bankalarının şahinleştiği bir ortamda Türk Lirası için risk oluşturur. Temmuz ayında sigaraya zam yapılmaması kararıyla yıllık enflasyonun tek haneye düşme ihtimali güçlendi" değerlendirmelerini yaptı.
Standard Chartered Ekonomisti Carla Slim ise TCMB'nin Temmuz ayında beklemede kalacağını öngördüğünü açıkladı. Haziran ayı enflasyon verisinin ardından not yayınlayan Slim, petrol fiyatlarının yükselmesinin yılın ikinci yarısında enflasyona ve cari açığa baskı yapabileceğini, bu nedenle TCMB’nin 27 Temmuz’daki PPK toplantısında faiz oranlarını değiştirmeyeceğini öngördü.
GIDA ENFLASYONU İLE MÜCADELEDE İTHALAT UNSURU
Mayıs ayında enflasyon Nisan'da görülen 8,5 yılın zirvesinden gerileme göstermişti. Bununla birlikte Mayıs ayında gıda fiyatlarındaki bozulma devam etmişti.
TCMB, Mayıs ayı enflasyon verileri içerisinde gıda fiyatlarındaki yükseliş ivmesine dikkat çekmişti. Rapora göre bu gelişmede, işlenmemiş gıda fiyatları öne çıkarken yıllık enflasyon işlenmiş gıda grubunda da yükseldi.
Hükümet enflasyonla mücadele için gıda maddelerinin ithalatını kolaylaştıran düzenlemelere imza atmıştı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci son yaptığı açıklamada gıdada ithalat vergilerinin indirilmesinin enflasyonun gerilemesi üzerinde etkili olacağını söylemişti.