PİYASALAR

Likidite riski nedir?

Likidite sıkıntısında neler yapılmalı?

Likidite riski, bankaların yükümlülüklerindeki azalmayı iyi düzenleyememesi ya da aktiflerindeki artışı karşılayacak şekilde yeterli kaynak bulunduramaması nedeniyle maruz kalınan risktir.

Likidite sıkıntısı çeken bir banka, kısa sürede yükümlülüklerini arttırarak ya da aktiflerini makul fiyatlarla nakde çevirerek ihtiyacı olan fonu sağlayamayabilir.

Olağandışı hallerde likidite yetersizliği bankanın yükümlülükleri yerine getiremez duruma düşmesine yol açabilir. Likidite riskinin yönetimi Aktif-Pasif yönetiminin geleneksel olarak yoğunlaştığı alanlardan birisidir.

Likidite riski, mevduat çekilişlerini ve/veya kredi taleplerini karşılamak için kısa sürede fon elde etme maliyeti olarak kabaca tanımlanabilir.Bankanın pasiflerindeki yükümlülükleri karşılayamaması durumu olarak ifade edilen likidite riski, genel olarak müşterilerin pozisyonlarını, yatırımlarını likidite etmek istemeleri nedeniyle oluşur.

LIMEAN( London Interbank Mean Rate/Londro Bankalarası Ortalama Oran) Londra bankalararası para piyalasarında alış (LIBID) ve satış (LIBOR) kotasyonlarının ortalaması ile elde edilen orandır. Para piyasalarında fonlar LIBOR üzerinden satılırken, LIBID üzerinden alınır.

İNFOGRAFİK: DÜNYANIN EN BÜYÜK İKİNCİ SEKTÖRÜ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER