PİYASALAR

Hazine iç borçlanmada neden hedeflerini aştı?

Hazine bu hafta gerçekleştirdiği altı ihalede daha önce koyduğu hedeflerin ötesine geçti

Hazine bu hafta gerçekleştirdiği altı ihale ile hedefinin üzerinde borçlanması son günlerde piyasaların üzerinde en çok durduğu tema oldu. Daha önce dış borçlanma hedeflerini de aşan Hazine iç borçlanmada da hedeflerinin ötesine geçti. 

Hazine bu hafta gerçekleştirdiği altı ihalede rekabetçi olmayan (ROT) dahil piyasadan 11.6 milyar TL, toplamda ise 15.4 milyar TL borçlandı. Hazine Haziran'da toplam 10.9 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 7.1 milyar TL'si piyasadan toplam 12 milyar TL'lik iç borçlanma programlıyordu.

Bu çerçevede 20 Haziran'da 1 milyar TL tutarında bir de kira sertifikası ihracı yapılacak.

BusinessHT'ye konuşan uzmanlara göre Hazine, 2008'deki küresel krizden bu yana hedeflediği borçlanmanın bu kadar üzerine çıkmıyordu. 

Zira bu durumun, piyasada bir risk olarak hesaplanmasıyla tahvil faizlerinde de bir yükseliş görüldü. Dün, beş yıllık tahvillerin getirisi yüzde 10,8'e çıkarken, 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 10,6'yı gördü.

Diğer dikkat çeken unsur ise hazinenin borç çevirme rasyosundaki sert yükseliş. Yıl başından bu yana Türk Lirası cinsinden yıllık tahvil ve bono borçlanmalarında 100 birimlik itfanın 1,2 katı borçlanılıyor.

"Hazine stratejisinde bir değişiklik mi var?" , "Acaba yılın ikinci yarısında kamu borçlanması artacak da, buraya mı para ayrılıyor?", "Hazine'nin fonlanması kamuda başka oluşumlarla paylaşılıp oraya mı transfer edilecek?", "Yüzde 2 olarak hedeflenen bütçe açığının gayrisafi milli hasılaya oranında bir artış mı görülecek?" soruları piyasa aktörlerinin kafasını kurcalayan belirsizlikler arasında.

Abank Başekonomisti Serdar Şenol, yabancı yatırımcının ilgisinin olduğu bir dönemde, piyasa imkânları da müsaitken Hazine'nin borçlanmasını erkene çekmek istediğini ve bunun piyasa dinamiklerini bozacak bir tercih olmadığını söyledi.

Merkez Bankası'nda hâlihazırda ciddi miktarda rezervi bulunan Hazine'nin itfasından daha fazla borçlanmasını Şenol şöyle açıkladı:  

"Hazine, yıl sonuna doğru yabancı ilgisinin aynı seviyede olmaması ya da tahvil ihracını etkileyebilecek gelişmeler olması ihtimaline karşı kendini bir nevi dalgalanmalara karşı koruyor."

İngiltere merkezli varlık yönetimi şirketi BlueBay Stratejisti Timothy Ash, büyümeyi destekleyen mâli teşviklerin bir yansıması olarak bütçe açığının yıl başından beri yükseldiğini ve kamu borçlarının gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının düşük seyretmesi nedeniyle Hazine'nin bu hamleyi yapmak için yeterli yerinin olduğunu söyledi. Ash, "Ancak, daha geniş ihracın daha az yıpratıcı şekilde gerçekleşmesini beklerdik" diye konuştu. 

HAZİNE 'LİKİDİTE DETOKSU'NDAN SAKINMAYA ÇALIŞIYOR

DIŞ BORÇLANMADA DA HEDEF SAPTI

Hazine, 2017 için açıkladığı dış borçlanma hedefinin de üzerine çıktı. Buna göre uluslararası piyasalardan sağlanan finansman geçen hafta 7,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşerek, 2017 için belirlenen 6 milyar dolarlık hedefi geride bıraktı. 

Ekonomistlere göre Hazine'nin yılın ilk aylarında borçlanmada hızlanmasının altında borçlanma maliyetlerinde görülen artış eğilimi yatıyor.

Global Menkul Değerler Başekonomisti Sertan Kargın, Hazine'nin borçlanmada yılın ilk 5 ayında, tüm yıl için belirlenen limiti aşmasının temel nedeninin Amerikan Merkez Bankası'nın faiz artışına yönelik beklentiler olduğunu belirtti. Önümüzdeki 18 aylık dönemde Fed'in en az 6 faiz artışına gitmesi beklentisinin söz konusu olduğunu söyleyen Kargın bu durumun Libor maliyetlerinde 1,5 puanlık bir artışa karşılık geldiğini ifade etti. Tüm bu değerlendirmeleri sonrasında Kargın Hazine'nin maliyetler yükselmeden önce borçlanma programını öne çektiğini söyledi.