PİYASALAR

Eskinin "en büyük güvercini" bugünlere ne diyor?

Minneapolis Fed eski başkanı Naraya Kocherlakota, Fed para politikasında gelinen noktayı değerlendirdi

2017'de Fed gitgide şahinleşen bir görünüm çizdi. 2015'ten sonra sayıları azalmaya başlayan güvercinlerin birçoğu şahin cepheye geçti.

Eskinin "en büyük" güvercinlerinden biri olan Kocherlakota'nın ise artık görevde olmasa bile duruşundan ödün vermediği görülüyor.

Minneapolis Fed'de Başkanlık görevini 6 yıl boyunca sürdürdükten sonra 2015 yılı sonunda görevinden ayrılan ve o tarihten beri Rochester üniversitesinde ekonomi profesörlüğü yapan Naraya Kocherlakota, Fed'in para politikasını sıkılaştırmak için çok acele ettiğini düşünmeye devam ettiğini söyledi.

"4,5 TRİLYON DOLARLIK BİLANÇO AZ BİLE KALIYOR"

Kocherlakota, bu yılın sonunda küçültülmeye başlaması beklenen 4,5 trilyon dolarlık bilançoyu ise ekonominin geldiği noktayla kıyasladığında küçük buluyor. Kocherlakota, MarketWatch'a yaptığı açıklamalarda "Doğru soru bilançoyu küçültmek değil büyütmek" dedi. Kocherlakota, bilanço küçültmeyi savunanların dayanaklarını da yeterince güçlü bulmadığını belirtti.

Kocherlakota, Fed'in para politikasını sıkılaştırmayı ertelemesi halinde daha fazla istihdam yaratılacağını söyledi.

BERNANKE'DEN PİYASA YORUMU: ŞAŞIRDIM

"ABD EKONOMİSİ TAM İSTİHDAMDA DEĞİL"

Eski başkan, işgücü piyasasında tam istihdam olduğunu düşünmediğini ve işletmelerin çalışan bulmakta sıkıntı çektiğine dair şüphelerinin olduğunu bildirdi.

BRAINARD DA BENZER GÖRÜŞTE

Daha önce güvercin cephedeyken Mart ayı FOMC toplantısından önce sürpriz şekilde en şahin açıklamalardan birine imza atan "eski güvercin" Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard da tam istihdamı sorguluyor.

Brainard, daha önceki bir açıklamasında da "Tam istihdama yaklaşıp yaklaşmadığımız hala soru işareti." diyerek enflasyon görünümüyle ilgili endişelerini istihdamla ilişkilendirmişti.

ESKİ GÜVERCİN ENFLASYON - FAİZ ÇIKMAZINDA

BONUS: 4,5 TRİLYON DOLARLIK BİLANÇO NE KADAR KÜÇÜLEBİLİR?

Fed, bilançosunu 2008 krizinden sonra 4 kattan fazla genişleyip 4,5 trilyon dolarlık "devasa büyüklüğe" ulaşmadan önce ABD'de dolaşımdaki para miktarı yaklaşık 800 milyar dolardı. St. Louis Fed verilerine göre ise güncel rakam 1,5 trilyon dolara civarında.

Fed'in konuya ilişkin olarak Ocak ayında paylaştığı bir araştırma notunda ise bu rakamın gelecek 10 yılda 2,5 trilyon dolara yükselmesi gerekiyor.

Bilanço küçültülmesinin sınırlarını tartışanlar büyüyen ekonomi ve buna bağlı olarak artan para talebi ile birlikte Fed'in eskiye göre daha büyük bir bilançoya ihtiyaç duyduğu görüşünden yola çıkıyor.

ESKİ FED ÜYESİ YAZDI: FED TAHMİNLERİNİN ALTINDA YATAN GİZLİ MESAJ