PİYASALAR

Zeybekci: Faizi yüzde 1-2'ye kadar indireceğiz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: Dünyanın en iddialı teşvik sistemi şu anda Türkiye'de uygulanıyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, faizlerin yüzde 1-2 seviyelerine varana kadar düşeceğini söyledi.

Zeybekci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 73. Genel Kurul kapsamında düzenlenen "Hizmet Şeref Belgesi ve Plaket Takdim Töreni"nde yaptığı konuşmada, "Allah'ın izniyle, faizleri yüzde 1-2'lere varana kadar indireceğiz. Dünyanın en iddialı teşvik sistemi şu anda Türkiye'de uygulanıyor." dedi.

Türkiye'ye 2002 yılından bugüne kadar gelen doğrudan yabancı sermaye girişinin 191 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Zeybekci, şöyle devam etti:

"Dünyanın hiçbir ülkesinin başına gelmemiş felaketlerin yaşandığı 2016'da bu ülkeye, yarısından fazlası 15 Temmuz'dan sonra olmak üzere gelen doğrudan yabancı sermaye girişi 13 milyar dolar. 2017'nin ilk 4 ayının rakamını söylüyorum, 2016'nın 15 Temmuz'dan önceki ilk 4 ayına baktığımız zaman yüzde 20 daha fazla. 15 Temmuz bu milletin dünya demokrasi tarihine geçecek bir demokrasi destanıdır. Bu destanı yazan da sizsiniz. 15 Temmuz'da, bu milletin yaklaşık olarak 25 milyon çalışanın olduğu özel sektörümüz, o gece vardiyalarını değiştirdi. 18 Temmuz sabahı Türkiye bir destan daha yazdı. Birileri faizler yüzde 30-40 olur, dolar 10-12 lira olur diye cumartesi günü öğleden sonra felaket tellallığına başladı. 18 Temmuz Pazartesi günü sabah saat 08.30'da, Türkiye'nin ekonomik sisteminin çarkları sizin sayenizde tıkır tıkır işliyordu. Bankacılık sistemi dünyanın tüm bankalarıyla entegre şekilde işlemlerini yapıyordu, transferlerini alıyordu."

Bunun yanı sıra Zeybekci, bu yıl içinde çok güzel gelişmeler yaşanacağını dile getirdi.

Büyümeyle ilgili yıl sonu rakamlarının, hedeflerinin orta vadeli programda yüzde 4,4'ün çok daha üzerinde olacağına işaret eden Zeybekci, "Her yıl 1 milyon kişiye iş yaratmamız gerekiyor. Her yıl ortalama olarak yüzde 6 civarında büyümesi gereken bir ülkenin ekonomisini yönetiyoruz, dalga geçmiyoruz. Her yıl ihracatımızı en az yüzde 10 arttırmak zorundayız." diyerek sözlerini tamamladı.