PİYASALAR

Gıda enflasyonuna karşı yerli üretim hamlesi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: Bakliyat gibi talebin kısmen de olsa ithalat ile karşılandığı ürünlerde kapsamlı bir üretim planlaması yapıldı

Gıda enflasyonuyla mücadelede yeni döneme dair açıklamalar sürüyor.

Daha önceki konuşmasında "Yapısal sorunlara en kısa sürede neşter atılacak" diyen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, gıda enflasyonunu düşürecek ilave tedbirlerin yakın zamanda devreye gireceği ifadesini tekrarlarken, talebin kısmen de olsa ithalat ile karşılandığı ürünlerde kapsamlı bir üretim planlaması yapıldığını açıkladı.

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi'nin geçen hafta bir dizi toplantı gerçekleştirdiğini belirten Şimşek, en son yapılan toplantıda bir süredir üzerinde çalışılan tedbirlerin ele alındığını kaydetti.

İTHAL EDİLEN ÜRÜNLERE ÜRETİM PLANI

Şimşek, "Bu kapsamda bakliyat gibi talebin kısmen de olsa ithalat ile karşılandığı ürünlerde kapsamlı bir üretim planlaması yapıldı. Başta sera teşvikleri olmak üzere taze meyve-sebze üretimini teşvik eden uygulamalar da yeni bir strateji çerçevesinde devreye girecek" dedi.

Şimşek daha önce de uzun vadede tarımsal üretim kapasitesini artıracak ve sektördeki yapısal sorunları giderecek önlemlere de büyük önem verdiklerini vurgulamıştı.

LOJİSTİK SÜREÇLERİNDE TEDBİR VE TEŞVİKLER

"Belirli şartlar oluştuğunda dış ticaret tedbirleri geçici olarak devreye girecek ve aşırı fiyat hareketlerine izin verilmeyecek. Lojistik süreçlere ilişkin de tedbir ve teşvikleri alacağız." diyen Şimşek, konuşmasında "Bu tedbirler işlenmemiş gıda kaynaklı riskleri sınırlandırarak enflasyonun tek haneye gerilemesine ve oynaklığın azalmasına katkı sağlayacak." ifadelerine yer verdi.

FIRINDAN MARKETE ENFLASYONLA MÜCADELEDE YENİ DÖNEM