PİYASALAR

"Piyasaya ihtiyacının üzerinde demir vereceğiz"

TÇÜD Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, inşaat sektöründeki demir sıkıntısını gidermek amacıyla piyasaya ihtiyacın çok üzerinde demir vereceklerini söyledi.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, inşaat sektöründeki demir sıkıntısını gidermek amacıyla piyasaya ihtiyacın çok üzerinde demir vereceklerini söyledi.

Tosyalı, son 1-2 haftadır piyasada demir sıkıntısının yaşandığını fakat sorunun geçmeye başladığını belirtti.

Bazı bölgelerde sıkıntının tamamen giderildiğini kaydeden Tosyalı, Marmara ve Ege Bölgeleri'nde birkaç gün içinde bu sorunun ortadan kalkacağını dile getirdi.

Tosyalı sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye, ihtiyacından çok daha fazla demir üreten bir ülke. Referandum öncesi inşaat sektörü faaliyetlerini neredeyse tamamen durma noktasına getirdi ve hiç demir talebi olmadı. Biz Türkiye'deki çelik üreticileri olarak yoğun olarak ihracata yüklendik. Demir çelik ihracatımızın yüzde 30 arttığını görüyoruz.

Referandum öncesi ürünlerimize talep gelmeyince ihracata yüklendik ama hemen arkasından inşaat sektörü birdenbire canlanma içine girdi ve demir talebinde bulundu. Çelik üreticileri olarak tüm tedbirlerimizi aldık, ihracatlarımızı makul sürelerde öteledik ve iç piyasaya dönük satışlara başladık. Sadece Tosyalı olarak biz bu ay 50 bin ton üzeri inşaat demiri piyasaya verdik. Demir çelik üreticileri olarak baktığımızda her şirket fedakarlık gösterdi.

Birçok bölgede bu sorun tamamen ortadan kalktı. Diğer 1-2 bölgede de birkaç gün içerisinde ihtiyacın çok üzerinde demir piyasaya vermek suretiyle inşaat sektörünü eski rahat günlerine kavuşturacağız."

İNŞAAT SEKTÖRÜ DEMİR KITLIĞINA GİRDİ

"DEMİR RAF ÜRÜNÜ DEĞİL SANAYİ ÜRÜNÜ"

Çelik üretiminin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 arttığını, tüketimin ise yüzde 5 arttığını kaydeden Tosyalı, Türk demir çelik sektörünün kapasitesini fazlasıyla kullanmaya başladığını söyledi.

Türkiye'nin ihtiyacının çok üzerinde çelik ürettiğini bildiren Tosyalı, "50 milyon ton üzerinde çelik üretimimiz var. Toplam tüketilen inşaat demiri 12-13 milyon ton. Zaman zaman mevsimsel faktörlerden, ekonominin gidişatından dolayı talepte daralmalar olabiliyor. Üretimi durdurma imkanımız olmadığı için kendimize dış pazarlarda ihracat imkanı arıyoruz ama sektörün tüm aktörleri 'Bize şu gün, şu kadar demir ver' diyorlar. Bu bir raf ürünü değil, sanayi ürünü. Biz bunu da anlayışla karşılıyoruz, tedbirlerini aldık" değerlendirmesinde bulundu.

TÜRK ÜRETİCİNİN ABD'YE GÜMRÜK İSYANI: SKANDAL