PİYASALAR

Garanti Bankası'na rekor taleple 'tahvil kalkanı'

Garanti Bankası'nın sermaye benzeri Basel III tahvil ihracı rekor talep ve rekor düşük faizle gerçekleşti

Garanti Bankası, uluslararası piyasalarda Basel III uyumlu, 10 yıl vadeli 750 milyon dolar tutarında sermaye benzeri tahvil ihracı yaptı

Sermaye yerine sayılarak sermaye yeterlilik oranını tek başına yükselten Basel III tahvil, 4 milyar dolarla Türk bankacılık tarihinde kapsamında bu kapsamdaki en yüksek talebi aldı.

24 Mayıs 2027 vadeli ve 5'inci yıl geri çağırma opsiyonlu tahvil ihracında kupon oranı ise yüzde 6,125 olarak belirlendi. Bu da şu ana kadar aynı kapsamda en düşük faize işaret ediyor.

 BofAML, BBVA, BNPP, Commerzbank, HSBC ve Standard Chartered'ın görev aldığı ihraçta Dünya genelinde 300 yatırımcının talepte bulunduğu Garanti Bankası’nın sermaye benzeri tahvil ihracı üzerine açıklamada bulunan Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, en düşük maliyet ve en yüksek tutarı sağladıklarına dikkat çekti.

EN DÜŞÜK MALİYET, EN YÜKSEK MİKTAR

Erbil, Basel 3 kriterleri kapsamında Türkiye’deki en düşük maliyet ve en yüksek miktarlı, 10 yıl vadeli, üstelik işlemin 5 katından daha fazla bir talep görerek bu ihracı gerçekleştirmenin, Türkiye’nin ve Garanti’nin uluslararası finans piyasalarında yarattığı güven ve istikrarın yeni bir göstergesi olduğunu kaydetti.

Garanti'nin yurt dışı borçlanma olanağı yaratma ve derinleştirmedeki başarısını sürdürdüğünü aktaran Erbil "Garanti, her zaman uluslararası bankaların ve yatırımcıların Türkiye'de çalışmak isteyeceği ilk banka olma vizyonuyla yoluna devam ediyor.” dedi.

AKBANK'TAN SONRA HALKBANK DA 'TAHVİL KALKANI' ARIYOR

BASEL III UYUMLU TAHVİL SERMAYE YETERLİLİĞİNİ YÜKSELTİYOR

Sermaye benzeri tahviller, bilançoda doğrudan bankaların sermayesine eklenerek "kritik eşik"ten uzaklaşmalarını, bu sayede de kredi kanallarını açacak gerekli manevralar için alan kazanmalarını sağlıyor. Basel III uyumlu sermaye benzeri tahviller  BBDDK onayı ile geri çağrılabiliyor ve bu da bankaya faiz oranlarında oynaklığa karşı vade ortasında esneklik sağlıyor.

BDDK, Türkiye'de bir bankanın kısıtılama olmaksızın faaliyetlerine devam edebilmesi için yüzde 12 sermaye yeterliliği şatı koşuyor.

AKBANK'TAN SERMAYE RİSKİNE KARŞI TAHVİL KALKANI