PİYASALAR

Mart ayı sanayi üretiminde bilmeniz gerekenler

Sanayi üretimi Mart'ta bir önceki aya göre yüzde 1,3, bir önceki yıla göre yüzde 2,8 artış gösterdi

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre Ocak'ta yüzde 1,3 Şubat'ta yüzde 0,4 gerileyen sanayi üretimi Mart'ta yüzde 1,3 arttı. Beklenti, yüzde 0,8 artış yönündeydi. 

Yıllık bazda ise Şubat'ta yüzde 1 artış gösteren sanayi üretimi, Mart'ta yüzde 2,8 yükselirken bu kalemdeki beklenti de yüzde 2,5 artıştı.

Şeker Yatırım'dan Ekonomist Hilmi Yavaş, veriye ilişkin değerlendirmesinde, TCMB'nin yaz aylarında beklentilerden daha sıkı para politikası uygulayama ihtimalinin arttığını söyledi.

DAYANIKLI ÜRÜNLER İMALATINDA GÜÇLÜ ARTIŞ

Yavaş, "İhracat odaklı imalat sanayi güçlü kalmaya devam ederken, son dönemde özellikle iç talebin canlanmasıyla özellikle dayanıklı ürünler imalatı çok güçlü artıyor. Yıllık bazda, İlk çeyrekte büyümenin oldukça kuvvetli gelmesini bekliyoruz. Ancak, Mart sanayi üretimi verisi yıllık yüzde 5 olan beklentimizin bir miktar daha üzerinde gelebileceğine işaret ediyor." dedi.

VERGİ TEŞVİKLERİ YANSIYOR

İş Yatırım da verinin Şubat itibariyle bazı sektörlerdeki vergi teşvikinin sanayi üretimine yansımaya başladığını ve Mart'ta sanayi üretimde bir toparlanmanın başladığını gösterdiğine dikkat çekti. 

İY, "Teşviklerin uzatılması ile üretime katkı önümüzdeki aylarda da devam edebilir. İlk çeyrek sanayi üretimi görünümü büyümedeki toparlanmanın ılımlı olacağına işaret ediyor. Ancak son milli gelir revizyonu sonrasında sanayi üretimi ile büyüme arasındaki ilişkinin zayıfladığını geçen yılın son çeyrek büyümesinde net bir şekilde gördük. Dolayısıyla ilk çeyrekte sanayi üretiminin işaret ettiğinden daha güçlü bir toparlanma görebiliriz. Hesaplamalarımız teşvik paketlerinin katkısıyla büyümenin ikinci çeyrek itibariyle daha da güçleneceğine işaret ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

DETAYLAR

Verinin detaylarında şu başlıklar öne çıktı:

*Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları incelendiğinde, 2017 yılı Mart ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 6,4 ile dayanıklı tüketim malında gerçekleşti.

*Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, bir önceki aya göre Mart'ta en fazla azalış yüzde 9,9 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatında gerçekleşti. Bu azalışı, yüzde 5,7 ile tütün ürünleri imalatı ve yüzde 4 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı takip etti.

*Mart ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,1 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,6 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,1 azaldı.