PİYASALAR

İnfografik: Dünya ticaretini bir "tık" kurtaracak

Dünyada e-ticaret hacmi son dört yılda ikiye katlandı. Türkiye'de ise 46 milyon internet kullancısının yarattığı ticaret hacmi 30 milyar lira

Televizyon seyrederken bir anda canınızın çektiği bir fincan kahveyi bile internetten sipariş eder hâle geldiyseniz, artık sizde sayısı dünya genelinde 1,2 milyar kişiyi aşan e-ticaret kullanıcılarından birisiniz.

Hatta daha net ifade edersek, hareket etmemeyi tercih edip parmağınızın ucuyla yaptığınız bir tık, Türkiye'de 2016 yılında gerçekleşen 30,8 milyar liralık e-ticaret hacminin bir parçası oldu bile.

Türkiye'de 46 milyon internet kullanıcısının yaptığı harcamaların beslediği e-ticaretin toplam perakendedeki payı 2012'de yüzde 1,7 iken 2016'da yüzde 3,5'e yükseldi. Dünyada da son dört yılda e-ticaret hacmi dörde katlandı.

Dünya ile kıyaslandığında Türkiye'de e-ticaret, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de tanımıyla hâlâ "başlangıç noktasında". Küresel çapta yüzde 17-20 aralığında, gelişmiş ülkelerde yüzde 10, gelişmekte olan ekonomilerde yüzde 7'ler seviyesindeki e-ticaret artış hızı Türkiye'de yüzde 2'lerde.

Türkiye'de ihracatçı birliklerinin yapılanmalarını elektronik ihracata uygun olarak gerçekleştireceğini söyleyen Zeybekci'ye göre "Türkiye de çağı ıskalamayacak".