PİYASALAR

Tahsili gecikmiş alacak satışları bir yılda dörde katlanır mı?

BusinessHT'ye konuşan uzmanlar, son dört ayda 2 milyar liraya ulaşan tahsili gecikmiş alacakların yıl sonunda 8 milyar lirayı bulabileceğini söylüyor

Özel bankalar, 2017 başından bu yana 2 milyar liraya yakın tahsili gecikmiş alacağını varlık yönetim şirketine sattı.

BusinessHT'ye konuşan varlık yönetim şirketleri uzmanlarına göre bu miktar, yıl sonunda 8 milyar liraya ulaşabilir.

Konuya ilişkin olarak BloombergHT muhabiri Ceren Dilekçi'nin sorularını yanıtlayan  Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, rakamın bu miktara ulaşmasını beklemediğini söyledi.

Aydın ayrıca, "Yasal düzenlemenin sağlanmasına rağmen biz kamu bankaları olarak hiç tahsili gecikmiş alacak satmadık." dedi.

Özel bankalarda son dönemde yoğunlaşan alacak satışları ise dikkat çekiyor.

EN BÜYÜK SATIŞ YAPI KREDİ'DEN

Şubatta 531 milyon liralık ve salı günü de 316 milyon liralık satışla toplamda 847 milyon lira satış yapan Yapı Kredi, bu bankalar arasındaki en büyük paya sahip oldu. 

300 milyon lira ile Akbank ve 250 milyon liralık satışla Denizbank, Yapı Kredi'den sonra en çok tahsili gecikmiş alacaklarını satan bankalar. 

VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERİNİN ÖNÜNDEKİ RİSK

Yeni Kanun Hükmünde Kararname ile kamu bankalarına sorunlu kredileri satma hakkı tanınmasının ardından kamu bankalarının bilançosundaki 16 milyar liralık tahsili gecikmiş alacağın her yıl 2-2,5 milyarlık kısmının satışa gelmesini bekleniyor. Böyle bir durumda varlık yönetim şirketleri 10 milyar liralık ödenemeyen kredi ile baş başa kalabilir.

KGF, KÖTÜ KREDİLERİ TETİKLEYEBİLİR

Kredileri tetikleyen diğer unsur ise Kredi Garanti Fonu ile verilen krediler. Mevcut durumda 130 milyar liraya ulaşan krediler artmaya devam ederse, KOBİ'lerde tahsili gecikmiş alacak yani kötü kredi oranının yüzde 7 üzerine çıkabileceği ve bunun, bankalar kanalından varlık yönetim şirketlerine satılan alacakları da artıracağı öngörüler arasında. 

"SORUNLU KREDİLER 2017'DE ARTABİLİR"