Popüler diziler borsada görücüye çıkacak
Borsa İstanbul Başkanı Karadağ, baharla birlikte yeni ürünler sürmek istediklerini ifade ederek "2017 için 10'a yakın şirketle halka arzı görüşüyoruz" dedi
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Borsa İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında konuştu.
2017 için 10'a yakın şirket ile halka arzı görüştüklerini açıklayan Karadağ, "Mayıs'tan itibaren en az iki haftada bir yeni ürün sunmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
POPÜLER DİZİLER BORSA'DA GÖRÜCÜYE ÇIKACAK
Karadağ'ın konuşmasında ilgi çeken bir başka detay ise Türk dizilerinin borsada işlem görmesi konusuydu.
Televizyondaki popüler dizilerin getirisinin paylaşılabileceği bir model üzerine çalıştıklarını söyleyen Karadağ, planlarını şöyle açıkladı:
"Şu anda TRT'de yayınlanan TV dizilerinin halka arzı için görüştüğümüz şirketler var. Örneğin Dirişil Ertuğrul ile görüştük. Ancak burada şöyle bir sorun var; diziler genelde kanallarla kısa süreli anlaşmalar yapıyor. Bizim bu işi modelleyebilmemiz için örneğin 80 bölüm yayınlanabilmesi lazım. İşte o zaman iki yıllık bir bono gibi olacak. Bonoyu alan yatırımcı dönem sonunda belirli bir getiri elde edebilir veya model belirli bir getirinin üzerine ratingler ve yurtdışına satış üzerine de kurulabilir."
ARABA MODELLERİ DE BORSA'DA
Borsa'da araba modeli satılacağını da aktaran Himmet Karadağ, "Aslında bono satacağız ama bono o ürüne dönüşebilir olacak. Örneğin bir yatırımcı Fiat Egea'nın üretim projesine ortak olabilecek. Bu tip projeye duyarlı bonolarda sabit bir getiri olabilir. Ya da bono vade sonunda aracı satın almak isteyenler için iskontolu hale dönüşecek" diye konuştu.
Bononun zaman içerisindeki değer artışından da yararlanabilineceğini aktaran Borsa Başkanı, "Bu konuda otomotiv sektörü ile bazı görüşmelerimiz var. Başka sektörlerle de görüşüyoruz ama derinlik çok önemli. Projenin en azından 100 milyon liralık bir proje olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Karadağ ayrıca Türkiye'nin prestij projelerini menkul kıymetleştirmek istediklerini söyleyerek "Örneğin üçüncü havalimanı çok kârlı ve bunu finansal bir ürün olarak modelleyeceğiz" dedi.
GAYRİMENKUL SERTİFİKALARINI İYİ TANITAMADIK
Borsa İstanbul'daki en yeni enstrüman olan gayrimenkul sertifikalarını çok iyi tanıtamadıklarını ve gelen talebin bu nedenle beklentileri altında kaldığını ifade eden Karadağ, "Önümüzdeki dönemde kapsamlı bir tanıtım kampanyası başlayacak. İlk üründe, ürünün özelliklerini hedef kitleye tam olarak anlatamadık,biraz aceleye geldi. Ülkede çok büyük bir gündem olunca, alt gündemler yeteri kadar ilgi görmüyor. Çünkü ne yaparsanız yapın karşınızda dinlemeye hazır bir kitle bulamıyorsunuz. Herkesin kafası biraz karışık oluyor" dedi.
Foreks düzenlemesine de değinen Karadağ, "Foreks düzenlemesi sertti, Onlara yardımcı olacak düzenlemeler yapacağız. Foreks'teki talebi Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'na çekmeyi hedefliyoruz" dedi.
Gram altın EFT'sini mümkün kılmak istediklerini ifade eden Borsa Başkanı, gayrimenkul sertifikalarına talebin yeterli olmadığını düşündüğünü söyledi.