PİYASALAR

Gıdada üretici fiyatı markette 5'e katlanıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği araştırması gıda fiyatlarında kritik bulgular ortaya koydu

Mart ayında yüzde 11'i aşan enflasyon gözleri yeniden gıda fiyatlarına çevirdi.

Gıda fiyatları, ekonomistlerin öncü enflasyon verileri arasında takip ettikleri İTO ve TÜRK-İŞ verisindeki ılımlı görünüme rağmen sert artış kaydetti ve enflasyonu yükselten gruplar arasında yer aldı.

Komite çalışmalarının devam etmesine rağmen Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) araştırması ise gıdada üretici ile market arasındaki fiyat farkının yüzde 500’e kadar çıktığına işaret ediyor.

EN BÜYÜK FARK ELMADA

TZOB verilerine göre yaş meyve ve sebzedeki en büyük fark elmada oluştu. Elmanın üretici fiyatı ile market fiyatı arasında yüzde 485 oranında fark oluştu. Bu fark kuru soğanda yüzde 451, lahanada yüzde 268, karnabaharda yüzde 220 ve marulda yüzde 216 oldu.

Sebze ve meyvedeki fiyat artışının gerekçesi olarak ileri sürülen yaz sebzesi-kış sebzesi ayrımı da mart ayında ortadan kalktı. Yaz sebzesi olarak bilinen domates, biber, patlıcanda anormal fiyat artışları mart ayında da devam ederken, bunların yanısıra kış sebzesi olan karnabahar, lahana, maydonoz gibi ürünlerde de fiyatlar arttı ve üretici ile market arasındaki fiyat makası iyice açıldı.

ENFLASYON 8,5 YILIN EN YÜKSEĞİNDE

PORTAKALDA DON ETKİSİ

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, konuya ilişkin Milliyet'e yaptığı açıklamada “Mart ayında markette 18 üründe, üreticide 9 üründe fiyat artışı, markette 12 üründe, üreticide 11 üründe fiyat düşüşü oldu. Fiyat, markette 7, üreticide ise 13 üründe değişmedi” dedi. Bayraktar, üreticide ve markette fiyatı en fazla artan ürün portakal, fiyatı en fazla düşen ürün ise markette yeşil soğan, üreticide ise salatalık olduğunu belirtti.

Üretici fiyatlarında en fazla fiyat artışının portakalda görüldüğünü, portakalın yanısıra domates, sivri biber, patateste fiyat artışları yaşandığını vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“Portakalda, meydana gelen donun ürünleri olumsuz etkilemesi ile birlikte kaliteli ürün arzında yaşanan daralma fiyatlara yansıdı. Bunun yanısıra arzın depolardan sağlanmasıyla birlikte fiyatlarda artış görüldü. Mersin ilimizde yaşanan sel felaketinin yanısıra içinde bulunduğumuz dönemde domateste ara bir dönem olması, biberde rekoltede yaşanan düşüş ile birlikte hasat edilen ürün miktarının azalmasına bağlı olarak fiyatlarda artış yaşandı.”

Patateste ise ihracat iadesi verileceği açıklanması sonucunda piyasalarda yaşanan hareketliliğin fiyatları artırdığını belirten Bayraktar, “Her ne kadar fiyatlarda artış görülse de maliyetine ürün sattığı dikkate alındığında artan fiyatlardan üreticilerin yeterince istifade edememektedir” diye konuştu.