Fitch'ten sonraki ilk sendikasyon karnesini nasıl okumalı?
Akbank'ın sendikasyon kredisinde maliyet 60 baz puan artarken, yüzde 100 yenileme sağlanan sendikasyona 8 yeni banka da katıldı. Bu sonuç piyasa için ne ifade ediyor?
Fitch Ratings not indirim kararı ardından mevduat bankalarının yılın ilk sendikasyon kredisi işlemi Akbank'tan geldi.
Akbank, önceki yıl Mart ayında aldığı 1 yıl vadeli 1,2 milyar dolarlık sendikasyon kredisini yüzde 100 oranında yenilerken maliyetlerde artış görüldü. Diğer taraftan 2016 yılındaki kullanımda 35 bankadan kredi sağlamış olan Akbank'ın bu yılki kredisine Japonya'dan 8 yeni banka katıldı ayrıca bir miktarı da bir yıldan iki yıl vadeye kaydırıldı.
1,2 milyar dolarlık sendikasyon kredisinin 738,3 milyon euroluk kısmı Euribor + yüzde 1,35 ve 219,5 milyon dolarlık kısmı Libor + yüzde 1,45'ten gerçekleşti. Geriye kalan 185 milyon dolarlık 2 yıl vadeli kısım da Libor + yüzde 2,20'de. Bu sonuçlar bir önceki yıla göre 1 yıl vadede 60'ar baz puan maliyet artışına işaret ediyor.
Fitch not indirimi sonrası bankacılık sektöründe gerek eurobond ihraçları ve sendikasyon kredilerinde yabancıların algısı gerekse de maliyetlere yansıma merak edilirken Akbank'ın bu işlemi yeni bir örnek sağlamış oldu.
"60 BAZ PUAN ARTIŞ MAKUL, YENİLEMEDE RİSK YOK"
Analistler, olumlu olarak değerlendirdikleri Akbank sendikasyonundan yola çıkarak bankacılık sektörü için sendikasyon kredilerinde 60 baz puanlık bir artışın makul olduğunu söylüyor. Borç yenileme tarafında da herhangi bir risk görülmüyor.
Şeker Yatırım Araştırma Yöneticisi ve Kıdemli Bankacılık Analisti Övünç Gürsoy, konuya ilişkin BusinessHT'ye yaptığı değerlendirmede "Bu seneki maliyet Libor ve Eurolibor tarafında 60 baz puan artmış bunu da normal karşılıyorum. Not indirimi sonrası sendikasyon kredisi maliyetlerindeki bu artış piyasada da bekleniyordu." diyor.
Gürsoy, sendikasyon kredilerinde maliyetler oynak olmakla birlikte son beş yıldır sektörün bu kredileri çevirmede bir sorun yaşamadığını da belirtiyor. Gürsoy, piyasa koşullarını banka kendisi sendikasyon kredisini azaltmak istemediği sürece yüzde 100 yenileme yapılmasına müsait olarak değerlendiriyor.
"ASIL BELİRLEYİCİ MEVDUAT MALİYETLERİ"
Sendikasyon kredisindeki maliyet artışının banka bilançolarına önemli bir etki yapması da beklenmiyor. Bu noktada belirleyici olan bankacılık sektörü toplam yükümlüklerdeki payı geriye kalanın iki katından fazla olan mevduat’ın maliyeti.
Bankacılık sektöründe toplam yükümlülüklerin yüzde 62'sini mevduat, yüzde 16’sının sendikasyon ve seküritizasyonun dahil olduğu alınan kredilerden oluşturuyor.Bunun dışındaki yüzde 7 repo, yüzde 5 ihraç edilen tahviller, yüzde 2 sermaye benzeri krediler ve son olarak geri kalan yüzde 8'i de diğer borçlar, karşılıklar ve vergi kaleminden geliyor.
Gürsoy, bu dağılıma bağlı olarak banka maliyetlerini mevduat maliyetlerinin yukarı gitmesinin daha negatif etkileyeceğini ayrıca sendikasyon kredilerinin de nerede ne kadar orandan kullandırılacağının önemli olduğunu belirtiyor. Ayrıca Gürsoy, mevduatta ortalama vadenin 55 gün, sendikasyon vadesinin ise 1 yıl olduğuna da dikkat çekerek "Banka karlılıklarına bakılırken daha çok kredi mevduat makasındaki gelişmeler izlenmeli" diyor.
"SEKİZ YENİ KATILIMCI" NE İFADE EDİYOR?
Oran ve vadeler dışında sendikasyon kredilerini sektör için önemli yapan bankalar arasındaki ilişkileri de gösteriyor olması. Bu açıdan bir önceki yıla göre katılımcı sayısındaki artış da olumlu olarak değerlendiriliyor.
Konuya ilişkin olarak Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, "Sendikasyonlarımıza geleneksel olarak katılan yatırımcıların yanı sıra, Çin, Hindistan, İtalya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Avusturya ve Japonya'dan 8 yeni banka da bu işlemimize katıldı. İşlemimize katılan yeni yatırımcıların bulunması, Türkiye'ye yabancı ilgisinin arttığının önemli bir göstergesi." diyor.
Akbank, bu işlemden önce Mart ayı başında Basel III uyumu ihraç edilen sermaye benzeri tahvil ihracında da bulunmuş ve Türkiye'de şu ana kadarki en yüksek talebi görmüştü.
Bankacılar BDDK'nın Fitch not indirimi ardından risk maliyetlerini düzenleyerek sermaye yeterliliğini yükseltecek düzenlemeleri beklerken Basel III uyumlu sermaye benzeri tahvillerle sermaye yeterlilik oranını desteklemeye yönelmeyi sürdürüyor.
Akbank'tan sonra bu hafta da TSPB Basel III uyumlu tahvil ihracına çıktı ve 300 milyon dolar borçlanırken 1,1 milyar dolar talep gördü.