PİYASALAR

Mavi Jeans'in halka arz hikayesinde bilmeniz gerekenler

Henüz kesin değil ancak Mavi Jeans'in halka arzı yılın en büyük işlemi olmaya aday

Ünlü hazırgiyim markası Mavi Jeans'in halka arza hazırlandığı spekülasyonları, İstinye kulislerinde bir numaraya yerleşti.

Bloomberg News'in haberine göre Mavi Jeans hissedarları olan Akarlı ailesi ve girişim şirketi Turkven, halka arz için yatırım bankaları Goldman Sachs ve Bank of America’ya yetki verdi.

Mavi Jeans’in değerinin yaklaşık olarak 800 milyon dolar civarında hesaplandığı belirtilen haberde, halka arz çalışmalarının çok gizli yürütüldüğüne değinilirken, hissedarların kesin kararı henüz vermediği de vurgulanıyor.

İPTAL DA OLABİLİR

Piyasa koşullarına göre, halka arzın ertelenme ya da iptal edilme olasılığı halen mevcut.

YILIN EN BÜYÜK İŞLEMİNE ADAY

Hissedarlar konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınıyor. Halka arzın gerçekleşmesi halinde ise Türkiye’de yılın en büyük işlemi tahtına yerleşmesi olası.

5 BİN ADET SATIŞ NOKTASI

1991'de kurulan Mavi Jeans’ın 50’den fazla ülkede 390’nın üzerinde mağazası bulunuyor. Mavi Jeans ürünlerinin satış noktası ise yaklaşık 5 bin adet.

TURKVEN 2008'DE ORTAK OLDU

Turkven, 2008 yılının Ekim ayında Mavi Jeans'in yüzde 50'sini satın alarak Akarlı ailesi ile ortak olmuştu. Turkven'in bu yatırımının 12 yıl süresi bulunuyor ve süre 2020'de dolacak.

Daha önce yaptığı bir açıklamada CEO Cüneyt Yavuz, Turkven'in olası çıkışında halka arz, satın alma, hisse devri gibi opsiyonların özel sermaye fonlarında beklenen adımlar olduğunu ifade ederek şöyle demişti:

"Turkven çıkacaksa bunun en kolay yolu, bir özel sermaye fonundan bir diğerine geçiştir. Genel olarak şirketler bunu yaparken, 'stratejik ortakla da yapabilirim' diyor, 'başka büyük bir özel sermaye fonuna satabilirim' de diyor. Halka açılma ise özel sermaye fonlarının çıkışı açısından daha komplike olabilir" 

2014'TEKİ HABER YALANLANMIŞTI

Daha önce 2014'te Turkven'in hisselerini Kuveytli perakende devi Alshaya ve  Londra merkezli sermaye fonu Bridgepoint’a devredeceği iddia edilmiş ancak Turkven bu haberleri yalanlamıştı.

O tarihte Turkven'den yapılan açıklamada "Türkiye’de olduğu kadar yurtdışı operasyonlarında da sürdürülebilir büyümesiyle dikkat çeken Mavi’nin yabancı perakende grupları ve sermaye kuruluşları tarafından ilgiyle ve beğeniyle takip edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz.” denilmişti.