Herkes yükselmesini beklerken petrol fiyatları nasıl uykuya daldı?
Petrolde beklenen yükseliş neden bir türlü gerçekleşmedi
Yatırımcıların petrolde ralli beklentisi bir türlü gerçekleşmedi. Petrolde yükseliş beklentisi rekor düzeye çıkarken, fiyatlar tam anlamıyla uykuya geçti.
Hedge fonları ve fon yöneticileri de şaşkın. Eşi benzeri görülmemiş spekülasyon piyasada birikirken, herkes bundan sonra neler olacağını merak ediyore.
İşte son günlerde petrolde olanların ve bundan sonra olabileceklerin kısa bir özeti:
1) ÇILGIN YATIRIMLAR
Şubat ayı başında spekülatörler en büyük iki gösterge petrol endeksinin yükseleceğine dair 865 milyon dolarlık net işlem yaptı. İyimser pozisyonlar petrol üretici ülkelerin üretimi kısma konusunda yaptıkları anlaşma öncesine kıyasla yüzde 78 arttı ve rekor düzeye çıktı. Aynı dönemde fiyatlar yüzde 20 arttı.
2) UYUYAN FİYATLAR
Ancak fiyatların seyri boğalar için hayal kırıklığı yarattı. kısa süreli bir yükselişten sonra petrol piyasası uykuya geçti. Standard Chartered analistlerinin dediği gibi Aralık ortasından bu yana fiyatlar 55,5 dolar seviyelerinde takıldı kaldı.
Mesela ABD ham petrol fiyatları OPEC'in 30 Kasım toplantısından bu yana gün içinde 14 kez geçmesine rağmen günü sadece bir kez 54 doların üzerinde tamamladı.
3) BOLLUK DEVAM EDİYOR
Kısa vadeli fiyatlar piyasadaki arz bolluğunun devam ettiğine işaret ediyor.
Vadesi daha sonra bitecek kontrat fiyatının; yakın tarihli kontrata göre daha yüksek olması durumuna “contango” deniyor. Şu anda en yakın Brent ve WTI kontratlarında da böyle bir durum var; bu da arzın bol olduğunu gösteriyor.
Piyasa contango durumundayken traderlar için petrol kontratlarını tutmak çok maliyetli hale geliyor. Ralliler üzerine spekülatif yatırım yapanların kazançlarını da azaltıyor.
4) ABD'DE ARTIŞ SÜRÜYOR
OPEC'in başının en üyük belası olan ABD üretimi de bu süreçte yeniden hızlandı. ABD ham petrol envanterleri veri açıklanmaya başladığından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
5) HER ŞEY KÖTÜ DEĞİL
Petrol cephesindeki en önemli olumlu gelime OPEC'in kesinti kararlarına uyması. Geçetiğimiz ay OPEC ülkelerinin karar uyma oranı yüzde 90'la rekor seviyeye yakındı.
Bazı analistler de piyasanın yakında daha az arzı fiyatlamaya başlamasını bekliyor.