PİYASALAR

Fed Başkanı: Sıkılaştırmayı geciktirmek doğru değil

Amerikan Senatosu'na konuşan ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen, sıkılaştırmayı çok fazla geciktirmenin doğru olmayacağını söyledi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, yarı yıllık ekonomik görünümü raporunu Amerikan Senatosu'na sundu.

Senato'da konuşan Yellen, sıkılaştırmayı çok fazla geciktirmenin doğru olmayacağını söyleyerek "Ekonomide iyileşme devam ederse başka ayarlamalar yapılabilir" dedi. Fed Başkanı, hangi politikaların uygulanacağını belirlemek için henüz erken olduğunu da sözlerine ekledi. 

Enflasyonun yüzde 2'ye yaklaştığı ortamda Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) ılımlı genişleme beklediğini söyleyen Yellen, "İş dünyası güveni son aylarda yükseldi. Ekonomi Fed'in hedeflerine doğru ilerliyor" dedi.

ABD Merkez Bankası başkanı ayrıca maaşların arttığını ve işgücü piyasasının büyük çapta ilerleme kaydettiğini belirtti ve işsizlik oranının uzun vadeli normal tahminlere paralel olduğunu söyledi.

Bunun yanında Fed başkanı, mali politikadaki olası değişikliklerin görünümü etkileyebileceğini kaydetti. Yellen ayrıca üretkenliği artırıcı nitelikteki politikaların önemini vurguladı.   

19 Ocak'ta yaptığı yorumlarda Yellen, para politikasında zaman içerisinde kademeli bir şekilde sıkılaştırmaya gidilmenin "ölçülü" olacağını bildirmişti. 

 

Yellen'ın açıklamalarının ardından dolar/TL, 3,66 seviyesini gördü.