PİYASALAR

PİYASA TURU: Dolar Endeksi'nde yükseliş sürüyor

Piyasalarda son durum

18:00 

BIST 100 endeksi günü yüzde 0,88 yükselişle 88.249,08 puandan tamamladı, işlem hacmi 4,6 milyar TL

17:45

Bankalar TCMB'nin yüzde 11 faiz ile sağlanan geç likidite imkanından bugün yaklaşık 57.5 milyar TL kullanım yaparken; bankacıların yaptığı hesaplamaya göre, ortalama fonlama maliyeti yüzde 10.36 ile 2012 yılının Mayıs sonundan bu yana en yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor.

17:30 Borsa İstanbul Genel Müdürü'nün istifa tartışmaları

Borsa İstanbul Genel MüdürüOsman Saraç, basında yer alan "Görevinden istifa etti" tartışmalarıyla ilgili olarak Dünya Gazetesi'ne yaptığı açıklamada istifasını sabah sunduğunu belirterek "Sayın bakanımın bilgisi dahilinde görevimin başındayım" dedi. 

BORSA İSTANBUL GENEL MÜDÜRÜ İSTİFA ETTİ Mİ?

15:30 Dünya Bankası'ndan BOTAŞ'a kredi

Dünya Bankası'nın Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) için BOTAŞ'a vereceği 400 milyon dolarlık kredi anlaşmasının imzaları atıldı. İmza töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, şunları söyledi:

"TANAP'ta neredeyse 3'te 2'sini geçtiğimiz ve artık seneye inşallah açılışını yapacağımız, ilk gazı sisteme, devreye alacağımız bir döneme doğru giderken, bu projenin uluslararası finansman noktasında önemli bir ayağı olan Dünya Bankası'yla 400 milyon dolarlık finansmanıyla ilgili kredi anlaşması için bir arada bulunmaktayız. Bugün burada piyasalar açısından bir güzel haberi daha paylaşmak istiyorum. Enerji çerçevesinde ekibimizin sadece Dünya Bankası değil uluslararası yatırım bankaları noktasında yürüttüğü enerji projeleriyle ilgili yaklaşık 3 milyar dolarlık bir finansman paketini 2017 itibarıyla inşallah hayata geçirmeyi hedefliyoruz."

14:30 TL varlıklarda son durum

Dolar/TL, şu ana kadarki işlemlerde en yüksek 3,7592'yi gördükten sonra şu sırada 3,7440'ta. Euro/TL 3,9857'de. BIST100 endeksi ise yüzde 0,46 değer kazancıyla 87 bin 888 seviyesinde.

Yatırım Finansman BIST için gün ortası değerlendirmesinde, "Endekste 87 bin 700 direnci geçerliliğini koruyor. Alımların güç kazanması için ilk etapta bu seviye aşılmalı. Aksi halde zayıf seyir 2. seansta da etkili olacaktır. Endekste 87 bin -86 bin 900 bandı ise gün içi ilk destekler olarak takip edilebilir." ifadelerine yer verdi.

Şeker Yatırım da "Dolar endeksindeki güçlenemeye bağlı olarak TL başta olmak üzere gelişmekte olan ülke para birimlerinde sınırlı değer kaybı var. Bu eğilimle başta TL varlıklar olmak üzere gelişmekte olan ülkelere yönelik risk alma iştahını düşük tutuyor" diyor. Endeks, 100,61'de.

12:12 Varlık Fonu'na transferler Hazine için ne kadara mâl olacak?

Financial Times'ta yer alan bir haberde Türkiye Varlık Fonu'na hisse transferleri nedeniyle bütçe gelirlerinde 270 milyon dolar düşüş yaşanacağı belirtildi.

AĞBAL: VARLIK FONU'NU İKİNCİ HAZİNEYE BENZETMEK DOĞRU DEĞİL

12:05 Hindistan'da faizler değişmedi, gevşemeci duruş nötr'e çıktı

Hindistan Merkez Bankası gösterge faizi yüzde 6,25'te bıraktı.  Para politikasını ise "gevşemeci"den "nötr"e revize etti. Kararının nötr duruşa uygun olduğu vurgulandı.

Daha önce  Avustralya MB de faizleri değiştrmeyerek gelecekte olası bir faiz indirimine kapıyı kapatmış, bu durum piyasa ekonomistleri tarafından dünyada parasal gevşeme döneminin sona erdiği görüşünün merkez bankaları tarafında konsensüs kazandığı şeklinde yorumlanmıştı.

11:55 Dolardan kaçan yatırımcı altına mı yönelecek?

Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, dolardan kaçan yatırımcının altına yönelebileceğini söyledi.

Gözgör, "Güçlü Dolardan rahatsız olduğunu ifade eden Trump'ın söylemleri FED'in de politikalarına yansır ve faiz artışı yavaş olursa bu durum altın fiyatlarını destekleyebilecektir." diyor. Detaylar şöyle:

"Mevcut durumda FED'in 25 baz puan faiz yükseltme ihtimali yüzde 68 ile en yüksek ay olarak Haziran ön plana çıkıyor. Aynı zamanda ABD tahvil faiz oranlarının hızlı bir yükseliş göstermemesi de sarı metali bir adım ön plana çıkarabilecektir. Ancak, Trump'ın uygulamak istediği mali politikaların yapısı da belirleyici olacaktır. Mali politikaların uygulanması ABD'de enflasyonun hızlı yükselmesine ve doların yeniden değer kazanmasıyla sonuçlanabilecektir. Teknik görüntüye baktığımızda sarı metal için orta vade de önemli destek olarak 11180, kısa vadede ise 1204 seviyesi takip edilebilir. Önemli destek bölgelerinin üzerinde kalıcılık sağlanması halinde yükselişler 1250 direnç bölgesine doğru sürebilir. 1250 seviyesinin üzerinde olası bir yükselişi ise Trump'ın söylemleri, FED'in politikaları ve politik risk sürecinde yaşanan gelişmeler belirleyecektir."

11:45 Swap ihalesinde talep yine düşük kaldı

TCMB'nin 1 milyar TL'lik swap ihalesinde yüzde 11'lik TL faizi ve yüzde 0,75 dolar faizi değiştirilmezken talep 275 milyon dolarla sınırlı kaldı.

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy, bu durum ilk belirginleşmeye başladığı sırada yaptığı bir değerlendirmede, "Talepteki düşüşte hem piyasadaki TL sıkışıklığının Merkez Bankası’na verilebilecek TL miktarını azaltması hem de swap piyasasında haftalık faizin swap ihalesinde TCMB’nin TL borçlandığı seviyeye yaklaşmasının etkisi olduğunu düşünüyoruz" demişti.

11:00 Dolar/TL'de son durum

3,7572'ye kadar yükselen Dolar/TL son durumda 3,7550'de.

10:15 Dolarda yükseliş devam ediyor

Kur, 3,7489'u gördü.

10:07 Dolar/TL sanayi üretimi verisi ardından hareketlendi

Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 düşerek yüzde 0,6 artış olan beklentilerin tersine olumsuz bir tablo ortaya koyarken verinin açıklandığı sırada 3,7384'te olan kur 3,7447'ye kadar yükseldi.

SANAYİ ÜRETİMİ YİNE HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI

09:30 Analistler BIST ve VİOP'ta bugün ne bekliyor?

VİOP'ta BIST 30 endeks kontratı güne yaklaşık yüzde 0,2 yükselişle 108.100 seviyelerinden başladı

BIST100 endeksi ise dün yüzde 0,14 yükselişle 87 bin 477'den seansı tamamlamıştı.

Yatırım Finansman, "Güne yatay başlamasını beklediğimiz endekste 87 bin-86 bin 900 bandını ilk destek seviyeleri olarak takip edeceğiz. Dünkü işlemlerde üzerinde tutunduğumuz bu seviyelerin üzerinde kalındığı sürece endeks gücünü koruyacaktır. Ancak 86 bin 900 desteğinin kırılması durumunda gevşeme artacağından bu seviyenin altında gün içi pozisyonlarda ısrarcı olunmamalı. Endekste 87 bin 700 ve 88 bin 650 seviyeleri ise gün içi ilk dirençler olarak izlenebilir." diyor.

Vakıf Yatırım "Kapanışını 87 bin 477 seviyesinden gerçekleştiren BİST, bugün 87 bin üzerinde tutunmaya çalışacaktır. Yükselişlerde 87,800 yeniden aşılır ve bu seviye üzerinde kalınırsa 88 bin 200-88 bin 600 aralığı hedef olacaktır. Şubat Vadeli BİST 30 Kontratı 107 bin 900 seviyesinden kapanan Şubat vadeli BİST 30 kontratında, 107 bin 200 desteği kırılmadığı sürece uzun pozisyonlar korunmalıdır. 108 bin -108 bin 600 aralığı yükselişlerde ilk hedeftir." değerlendirmesinde bulunuyor." değerlendirmesinde bulunuyor.

Meksa Yatırım VİOP Direktörü Ergün Tekgül ise "Bir günlük aradan sonra endeks sözleşmesinde yeniden artı kapanış yaşanmıştır. Malum üzere 7 günlük bir seri ile 107 bin - 109 bin direnç koridorunu kırdıktan sonra haftanın açılışında sert bir satışla karşılaşmıştık. Dün ise endeks, 102 bin bölgesinden yani yükselen kanal desteğinden gelen alımlarla yeniden pozitif bölgede kalmayı başarmıştır." diyerek haftalık ortalama olan 107 bin 500 etrafında fiyatlama izledikleri endeks için özellikle 107 bin üstü fiyatlamanın devamı halinde pozitif görüntünün devam edebileceğini ifade ediyor ve ekliyor:

"Yalnız burada direnç koridoru 109 bin bölgesinin kırılması önemli şarttır. 107 bin altı ise endeksin sarı alarm vereceği yani düzeltmenin sertleşeceği bölge olarak izlenebilir."

09:11 Altında yükseliş devam ediyor

Altın fiyatları küresel siyasi belirsizliğe paralel güvenli liman talebiyle yükselişini sürdürüyor.

Geçen hafta onsu 1188 doları gören kıymetli metal yeni haftaya 1220 dolar seviyesinden başlamışken bu sabah ons başına 15 dolar daha değer kazandı ve 1235 dolardan işlem gördü.

09:08 Petrolde düşüş hızlandı

Petrol fiyatları üretici ülkelerin arzı azaltma çabalarına rağmen küresel piyasada arz fazlasına işaret eden ABD petrol stoklarındaki sert artış ve Çin'den gelen talebin gerilemesinin etkisiyle dünkü kayıplarını artırdı.

Hafta başında 57,10 doları gören Brent petrolün varili bu sabah Asya'da 54,542 dolardan alıcı buldu. Ham petrol ise hafta başında 54,13'ü test etmişken bu sabah 51,23 dolara kadar çekildi. Petroldeki bu düşüş enerji sektörü hisselerine de yansıdı. 

Ak Yatırım'dan petrolde son duruma dair yapılan değerlendirme şu şekilde:

"Brent'te ilk etapta 52-53 dolar aralığına çekilme görülebilir, ilk çeyrek hedefimizi 60 dolardan 57 dolara revize ediyoruz. 30 Kasım 2016 tarihli OPEC toplantısında toplam günlük petrol üretimini 1,8 milyon varil kısıntıya gitme yönünde karar alan ve şu ana kadar bu miktarın büyük bölümünü kısmış olan petrol üreticileri fiyatların aşağı gelmesini engellerken, kaya petrolü üreticilerinin daha düşük maliyetle üretim zincirine katılmayı başarmaları ve petrol ithalatçısı konumundan ihracatçı konumuna geçen ABD arz-talep dengelerini zorluyor.

Buna ilaveten vadeli piyasalarda yatırımcıların büyük çoğunlu fiyatların yukarı yönde hareket edeceği yönünde (CFTC rekor long pozisyon) pozisyon almış durumdalar. Karşıt bir bakış açısıyla değerlendirildiğinde fiyatlar piyasanın büyük bölümünün düşündüğü yönde hareket etmediğini gözlemiyoruz.

Yeni verilerle güncellenen ekonometrik modellerimiz kısa vadeli olarak fiyatların şiştiğini ve bir düzeltme içine girebileceğimizi gösteriyor. Bugün 18:30'da ABD haftalık ham petrol stokları değişimi yayımlanıyor. Beklenti ham petrol stoklarında 2,7 milyon varil benzin stoklarında 1,6 milyon varil artış yönünde. Beklentilerin üzerinde stok artışı fiyatlarda sert kırılım yaşatabilecekken, beklentilerin altında bir artış fiyatlardaki düşüş beklentimizi geciktirebilir.

09:03 Global piyasalarda önemli noktalar

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik bölgesel gösterge endeks yüzde 0,3 değer kaybediyor. Japonya'da Nikkei225 ise yüzde 0,27 yükseliyor.

Japonya'da bugün açıklanan cari denge rakamları 2007'den bu yana en yüksek fazlaya işaret etti. Japon ekonomisi 2016'da 183,63 milyar dolar cari fazla verdi.

Çin borsası Şangay Bileşik Endeks yatay.

Avustralya'da ASX200 yüzde 0,52 yukarıda. Avustralya MB, dünkü toplantısında faizleri değiştrmezken gelecekte olası bir faiz indirimine de kapıyı kapatmıştı.

UZAK KITA'NIN PİYASALARA MESAJI: BİR DÖNEM SONA ERDİ

09:00 Dolar Endeksi hafta başından beri yükselişte

Dolar Endeksi hafta başından bu yana yükseliyor. 99,62 seviyesinden yeni haftaya başlayan Dolar Endeksi, dün 100,72'yi test etti ve bu sabah 100,42'de.

Major para birimlerinde dolara karşı önemli bir ayrışma yok:

Yeni Zelanda Doları yüzde 0,13 değer kaybederken Avustralya Doları yüzde 0,07 yükseliyor.

Yen yüzde 0,05 değer kazanıyor, Kanada Doları yüzde 0,04 kazançta ve Sterlin ile İsviçre Frangı yüzde 0,05 kayıpta.

Euro/Dolar da 1,0677 seviyesiyle düne göre yüde 0,06 aşağıda.

08:40 TL'de günün ilk işlemleri

Dolar/TL'de geçen hafta başında Ftich'in not indirimi ardından "beklenti- gerçekleşme" denklemi üzerinden gelen iyimserlikle hızlanan düşüş Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinde düşük ücretlerin faiz artırım beklentilerini baskılamasıyla devam etti.

27 Ocak'ta 3,91 üzerini test eden Dolar/TL bu haftanın ilk işlem gününde 3,6612'ye kadar geri çekildi.

Dünkü işlemlerde ise en düşük seviye 3,6744 oldu ve 3,75'in üzeri test edildi. Dünkü işlemlere 99,93'te başlayan Dolar Endeksi de 100,72'yi test etti. Bu açıdan doların global ölçekte değer kazanmasının yansımalarının yanı sıra TL'deki satışlarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları da etkili oldu. 

Bu sabah işlemler şu ana kadar 3,7297-3,7474 aralığında gerçekleşti ve son kotasyon 3,7457'de. Euro/TL 4,00 ve Sterlin/TL 4,6833

ABD'de işlem gören iShares MSCI Türkiye ETF'i yüzde 1,69 değer kaybederek yüzde 0,50 düşen Gelişen Piyasalar ETF'ten negatif ayrıştı. 

Bir önceki piyasa turu

PİYASA TURU: DOLARDA NELER OLUYOR?