Enflasyonda öncü göstergeler ne sinyal veriyor?
İTO ve TÜRK-İŞ verileri TÜİK'in 3 Şubat'ta açıklayacağı TÜFE verisi öncesi nasıl bir tablo çiziyor?
Ekonomistlerin enflasyonda öncü göstergeler arasında takip ettiği İstanbul İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) İstanbul için hazırlanan 1995 bazlı ücretliler geçinme endeksi, Ocak ayı için gıda fiyatlarında yüzde 2,99 artışa işaret etti.
2017 Ocak verisi aylık bazda İstanbul perakende fiyatlarda yüzde 1,65 ve gıda harcamaları grubunda yüzde 2,99 artış oraya koydu. Yıllık bazda ise perakende fiyatlar Aralık ayında yüzde 9,56 ve toptan fiyatlar yüzde 12,76 artış gösterdi.
ANKARA'DA GIDA FATURASI YÜZDE 3,28 YÜKSELDİ
Bir başka öncü gösterge olan TÜRK-İŞ’in verilerine göre ise Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı 2017 Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 3,28 arttı. TÜRK-İŞ verilerinde "Kış şartları ve özellikle kar yağışı nedeniyle pazardaki ürün çeşidi ve miktarı azalırken, fiyatların da yükselmesine neden olmuştur. Geçtiğimiz ay 3.43 TL olarak hesaplanan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay yüzde 9.62 oranında artışla 3.76 TL'ye yükselmiştir" görüşüne yer verildi.
TL'DE DEĞER KAYBI BAKLİYAT FİYATLARINA YANSIDI
Öte yandan kuru fasulye, kırmızı mercimek, barbunya gibi bakliyat ürünlerinin fiyatlarının, TL'deki değer kayının etkisiyle artış gösterdiğine de dikkat çekildi.
KORELASYON OLSA DA SEVİYELER TUTMAYABİLİYOR
Piyasa ekonomistleri İTO verileri ile TÜİK veriler arasında gıda kalemi hariç önemli bir korelasyon bulunmadığını belirtiyor. Ziraat Yatırım analistleri de "İTO, Türk-İş ve TÜİK'in endeksleri farklı ağırlıklara sahipler bu nedenle aralarında güçlü bir korelasyon olsa da seviyeler her zaman birbirini tutmayabiliyor. Korelasyon daha çok yön ile ilgili bir kavram." diyor.
TÜİK OCAK ENFLASYONUNU 3 ŞUBAT'TA AÇIKLAYACAK
2016 yılına ilişkin resmi Tüketici Fiyatları Endeksi verileri TÜİK tarafından 3 Şubat Cuma günü saat 10:00'da açıklanacak.
BONUS
1)TÜİK tarafından açıklanan 2017 TÜFE’nin bileşiminde, başlıca gıda ve konut sektörlerinin ağırlıkları 1-2 puan arasında azaltılırken; ulaştırma sektörünün ağırlığında 2 puanlık artış oldu.
2) Merkez Bankası faiz artırımına gittiği Ocak ayı PPK karar metnine gıda fiyatlarını yeniden dahil etti.
Metinde, kurun gecikmeli etkisinin yanı sıra gıda fiyatlarındaki oynaklığa da dikkat çekilerek 'Döviz kuru gelişmelerinin gecikmeli etkisi ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklık nedeniyle kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörülmektedir' denildi.
Gıda fiyatları negatif bir faktör olarak uzun süredir karar metinlerinde yer almamıştı. En son Eylül ayında "Gıda fiyatlarındaki aşağı yönlü seyrin de etkisiyle kısa vadede enflasyonda düşüş öngörülmektedir." denilmişti.