PİYASALAR

Çanakkale Boğaz Köprüsü'ne en iyi teklifi veren belli oldu

Türkiye'nin dördüncü boğaz geçişi Çanakkale 1915 Köprüsü'nün ihalesine aralarında yabancıların da olduğu dört girişim grubu teklif verdi

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, temelinin 18 Mart'ta atılması planlanan Çanakkale 1915 Köprüsü için açılan köprü ve otoyol ihalesinin sonuçlarını açıkladı. 

Dört girişim grubunun katıldığı ihalede Daelim-Limak-SK Mühendislik-Yapı Merkezi'nin teklifi 10,4 milyar dolar, IHI-Itochu-Join-Makyol-Nurol-Japan Expressway'in teklifi 10,5 milyar dolar, Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-CRBC'nin teklifi 10,3 milyar dolar ve İC İçtaş-Astaldi'nin teklifi 11,6 milyar dolar oldu. 

Arslan en iyi teklifi Daelim-Limak-SK Mühendislik-Yapı Merkezi konsorsiyumunun verdiğini söyledi. 

Ulaştırma Bakanı, 13 finansal kuruluşun Köprü'yü destekleyebileceklerini söylediğini aktardı. 

5 FARKLI ÜLKE İHALEDE

 

Bu firmalardan Dealim Güney Koreli bir inşaat firmasıyken IHI Corporation, çelik köprü ve çeşitli ağır sanayi dallarına yönelik makine imalatında faaliyet gösteren Japon bir firma. Itochu ise Japonya'nın ikinci büyük ticari şirketi. 

Cengiz ve Kolin'in ihaleye katıldığı  Sichuan Road and Bridge Co. (CRBC) Çinli bir inşaat devi.  İçtaş'ın ihale ortağı İtalyan Astaldi ise hâlihazırda İstanbul-İzmir otoyolunun yüklenicilerinden. 

Son olarak SK Mühendislik, Birleşik Arap Emirlikleri'nden ihaleye katılıyor. 

İSTANBUL'U KUZEY EGE'YE BAĞLAYACAK YOL

Türkiye'nin dördüncü boğaz geçişi Çanakkale 1915 Köprüsü, İstanbul'un güneyindeki Silivir ilçesine bağlı Kınalı Köyü'nden başlayacak, Tekirdağ ve Çanakkale'den geçerek Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde sona erecek 352 kilometrelik otoyol projesinin bir parçası.

Çanakkale'nin Lapseki ve Gelibolu bölgelerini birleştirecek 2 bin 23 metre uzunluğundaki köprünün inşaatının dört yıl sürmesi planlanıyor.