PİYASALAR

Merkez'den sıkılaştırma adımı mı geldi?

TCMB'nin bugün miktar yöntemiyle haftalık repo ihalesi açmazken, bu adım sıkılaştırma olarak yorumlandı

Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün miktar yöntemiyle bir hafta vadeli repo ihalesi açmaması piyasada sıkılaştırma olarak yorumlanırken, TCMB'nin önümüzdeki günlerde de benzer adımlar atıp atmayacağı izlenecek.

Bugün haftalık vadede miktar yöntemiyle 7 milyar TL repo dönüşü bulunan TCMB, haftalık repo ihalesinde piyasayı yüzde 8 faizle fonluyordu. 

KAYNAKLAR: TCMB'NİN DÖVİZ SATIŞIYLA MÜDAHALESİ SEÇENEKLER ARASINDA

Öte yandan bankalar, TCMB'den yüzde 8,50 faizle kotasyon yoluyla repo imkanından ve yüzde 10.00 faizle geç likidite penceresinden de yararlanabilecek.

Reuters'a konuşan bir bankanın TL masası işlemcisi, "TCMB'nin bugünkü repo dönüşü 7 milyar TL seviyesindeydi. Öte yandan bugün piyasaya 10 milyar TL'lik SGK ve kamu maaş girişleri oldu ayrıca zorunlu karşılık döneminin son günü. Dolayısıyla bugün itibariyle aslında piyasada likidite eksiği yok" dedi ve şöyle devam etti:

"Normalde TCMB piyasayı sıkılaştırdığı günlerde bu aksiyonu aldığı için yabancı yatırımcı açısından parasal sıkılaştırma olarak algılanması normal. Gerçek anlamda sıkılaştırma olmadı ancak psikolojik etkisi olur. TCMB'nin yarın da 7 milyar TL'lik repo dönüşü var. Eğer yine açmazsa ancak o zaman istisnai gün olarak yorumlayabiliriz, o zaman piyasada daha anlamlı bir tepki görülme ihtimali olabilir" dedi.

TCMB'nin bugün BIST kotasyon yoluyla 42,321 milyon lira, TCMB kotasyon yoluyla 120 milyon TL tutarında repo dönüşü bulunuyordu.

Odeabank notunda TCMB'nin haftalık repo ihalesi açmayarak likidite duruşunu daha da sıkılaştırdığı belirtilerek, "TCMB'nin önümüzdeki günlerde döviz satım ihalelerine de başlayabileceğini öngörüyoruz. Mevcut belirsizlikler altında, TCMB'nin bu adımlarının 24 Ocak'taki PPK toplantısında yapılacak güçlü bir faiz artırımı ile faiz koridorunu genişleterek desteklenmesi halinde Türk finansal varlıklarındaki negatif ayrışmanın sona erebileceğini düşünüyoruz" denildi. 

MERKEZ'İN DÖVİZ REZERVLERİ NE KADAR YETERLİ?