PİYASALAR

Goldman Sachs'ın yatırım tavsiyesi verdiği dört ülke

Uluslararası banka Goldman Sachs, ABD'nin muhtemel korumacı ticaret politikalarına daha az duyarlı dört ülke için yatırım yavsiyesi verdi

Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in kısaltması BRIC'in isim babası Goldman Sachs perşembe günü yayınladığı raporda, Çin hariç diğer üç ülke ve Güney Afrika'nın para birimleri için yatırım tavsiyesi verdi.  

Goldman Sachs analistlerine göre gelişen ödemeler dengesi, düşen enflasyon, cezbeden reel getiriler ve güçlü büyüme tahminleri, söz konusu dört ülkeyi 2017'de daha fazla ön plana çıkartıyor.

2017 yılında Çin'le ilgili, 2016'ya paralel şekilde aşağı yönlü bir hareket bekleyen Goldman Sachs analistleri, yuanın dolar karşısında 2017 sonunda 7,3 seviyesine düşeceğini öngörüyor. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahmini ise 7,16 seviyesinde.  Dolar/Yuan paritesi cuma günü itibariyle 6,90'dan işlem görüyor.

ASYA'NIN TRUMP HASSASİYETİ

Goldman Sachs, Çin, Güney Kore ve diğer Asya ekonomilerinin yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın korumacı ticaret politikalarına duyarlı olduğunun altını çizerken, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Güney Afrika için bu durumu daha az riskli buluyor. Raporda ayrıca, korumacı politikaların artması ya da sermaye çıkışlarının hızlanmasına politik bir cevap olarak yuanın değersizleştirilmesinin bir risk senaryosu olduğu vurgusu yapılıyor.

Goldman raporuna göre Dolar/yuan paritesinde "zayıflama" yönünde pozisyon almak için en iyi iki dönem: Çin ile ilgili endişelerin radar dışına çıktığı zamanlar  ya da "ayı" yönlü spekülatif pozisyonların silindiği dönemsel müdahalelerin ardından gelen süreç

Goldman Sachs'a göre ABD'deki işgücü kayıpları ve gelişen ülkeler ile ABD arasındaki ticaret birlikte düşünüldüğünde, "iyi ticaret fırsatı" olarak görülen ülkeler , ABD'den gelecek ithalat kısıtlamalarından daha az etkilenecek. Çünkü söz konusu ülkelerin ihracatının, ABD işgücüyle rekabeti daha az.

Raporda,  gelişen piyasa uzun pozisyonlarının Japonya dışı Asya düşük getirili para birimleriyle (Güney Kore wonu, Singapur doları, Malezya ringgiti) ya da dolar dışı gelişmiş piyasa paralarıyla (euro, pound, yen) fonlanabileceği vurgulandı.