PİYASALAR

Otomatik BES'te ilk uygulama başladı

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan yönetmelikle, bireysel emeklilikte yeni dönem başladı

Bireysel emeklilikte yeni dönem, kademeli otomatik BES uygulamasına ilişkin esaslar bugünkü Resmi Gazete'de yer aldı.

İlk kademede 1.000 ve üzerinde çalışanı bulunan işletmelerde çalışanlar otomatik BES'lenecek. Memurlar Nisan 2017'de dahil olacak ve Temmuz 2019'a kadar kademeli olarak bütün çalışanlar kapsama alınacak.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan yönetmelikle, yönetmelikle kapsamı belirlenen iş yerlerinde 45 yaşını doldurmamış çalışanların otomatik BES'e dahil edilmelerine ilişkin esaslar belirlendi.

Toplamda 13 milyon çalışanın dahil olacağı yeni sistem ne getirecek?

45 yaşın altındaki tüm çalışanlar kademeli olarak otomatik BES'lenecek. %25 devlet katkısı teşviği devam ederken 2 ay içindeki cayma süresinden sonra sistemde kalanlara 1.000 TL ek katkı sağlanacak. 2 ay otomatik katılımdan sonra sistemden çıkan katılımcı hiçbir kayıp olmadan katkı paylarını geri alabilecek. Emeklilik hakkını elde eden çalışanların, birikimlerini en az 10 yıllık gelir sigortasına yatırmaları halinde devlet, birikimin yüzde 5’i kadar daha katkı yapacak.

İlk 3 yıl içinde çıkanlar hiçbir koşulda katkı alamayacak. Devlet katkısının tamamını almak için 56 yaş koşulunu sağlamak ve sistemde en az 10 yıl kalmış olmak gerek. 3 ila 6 yıl arasında çıkanlar devlet katkısının yüzde 15’ini, 6 ila 10 yıl arasında çıkanlar yüzde 35’ini, 10 yılı tamamlayan ancak yaşı 56'nın altında olanlar ise yüzde 60’ını alabilecek.

Kademeli geçiş süreci nasıl uygulanacak?

İlk aşamada 1.000 ve üzerinde çalışanı bulunan işletmelerde çalışanlar otomatik BES'lenecek. Memurlar Nisan 2017'de dahil olacak ve Temmuz 2019'a kadar kademeli olarak bütün çalışanlar kapsama alınacak.

Kesinti prime esas kazancın yüzde 3'ü olacak. Asgari ücretli çalışan için, maaştan aylık 50 lira, yıllık 600 lira kesilecek. Aylık prime esas kazanç, 2.000 liraysa, maaştan aylık 60 lira, yıllık da 720 lira kesilecek. Aylık kazanç, 5.000 liraysa, maaştan her ay 150 lira kesilecek.

Otomatik katılımda en düşük kesilecek aylık tutar 50 lira olurken en yüksek tutar 321 TL olacak.

Peki ya işverenin yükümlülükleri?

Bireysel emeklilik ödemeleri işverenin sorumluluğunda olacak.

İşverenin çalışanını zamanında otomatik katılıma dahil etmemesi veya katkı payını geç ve eksik yatırması durumunda oluşacak kayıp işveren tarafından karşılanacak. Ayrıca her bir ihlal için işverene 100 TL idari para cezası kesilecek.
Otomatik katılımda, katılımcılara sunulan fonlar daha sade olacak. Bireylere risk kategorilerine göre birden fazla fon sunulacak. İlk 2 aylık süre içinde çalışanların birikimleri likit fonda değerlenecek. Tercih yapılmazsa işveren çalışanı adına seçim yapacak.