PİYASALAR

İskandinavya'nın giderek uzaklaştığı ödeme yöntemi: Nakit

Dünyanın en gelişmiş bölgesi İskandinavya'nın merkez bankaları nakit para basımını giderek azaltıyor

İskandinavya'nın son darphanesi de bu ay sonunda kapanıyor. Daha önce banknot basımını durduran Danimarka Merkez Bankası, İsveç ve Norveç'ten sonra madeni para üretimini de Finlandiya'ya taşıyacak.

Asya ve Euro Bölgesi'ne göre çok daha az banknot ve madeni para kullanan Kuzey Avrupa ülkelerini genellikle elektronik ödemeyi tercih etmesi vergi kaçakçılığının da önüne geçiyor.

Vergi Bakanlığı'nın mart raporuna göre ülkenin kayıt dışı ekonomisi 2010-2014 yılları arasında üçte bir oranında geriledi. Söz konusu ekonominin değeri 45 milyar krondan 31 milyar krona düştü. Bakanlık resmi olarak bu durumun nedenini açıklamasa da aynı dönemde nakit kullanımı da azaldı.

1991 yılında Danimarka'da ödemelerin yüzde 82'sini oluşturduğu nakit ve çek ödemeleri, negatif faizlere rağmen 1990'ların sonundan itibaren düşmeye başladı.  

Danimarka Merkez Bankası'nın verilerine göre nakit yönetimi, debit kart ödemelerinin yönetiminden iki daha masraflı. Ülkede ayrıca soygun endişesiyle birçok mağaza da yalnızca kredi kartıyla ödeme almaya geçmiş durumda. Bankaların uyguladığı mobil yolla ödeme uygulamalarını ise nüfusun yarısından fazlası kullanıyor. Ancak tabii ki işlemlerin giderek elektronik alana dönmesi gizlilik endişelerini de beraberinde getiriyor.