PİYASALAR

Ertem: Telaşa gerek yok, volatilite ortadan kalkacak

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem'den yeni açıklamalar

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, bir televizyon programında canlı yayınına katılarak ekonomi ve piyasalarda son duruma ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

Ertem, büyüme hesabı değişmeseyedi ekonomide yüzde 1,8 değil yüzde 0,5 daralma olacağını söyledi. Bunun yanı sıra Ertem, Türkiye'ye sermaye girişlerinin 2017 ilk çeyrek itibarıyla hızlanacağını belirtti.

Ertem'in konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekilde oldu:

*Türkiye'ye sermaye girişleri 2017 ilk çeyrek itibarıyla hızlanacak, TL gelişmekte olan ülkelerden olumlu ayrışacak. Türkiye'nin sermaye kontrolleri gibi irrasyonel politikalar uygulaması kesinlikle söz konusu değil, bu söylentilere kulak asılmaması gerekiyor.

*İthalatçılar bu seviyelerden dolar talep etmesin, telaşa hiç gerek yok. Kurdaki volatilite 2017 ilk çeyrek itibarıyla ortadan kalkmış olacak.

* Türkiye ekonomisinde 15 Temmuz ve devam eden siyasi gelişmeler ekonomiye olumsuz yansıdı, ekonomide (üçüncü çeyrek büyümede) bir gerileme olacağı bekleniyordu.

* Metodoloji değişikliği olmasaydı ekonomide yüzde 1.8 değil yüzde 0.5 daralma olacaktı, 15 Temmuz ve devam eden gelişmeler düşünüldüğünde yüzde 0.5 daralma rahatsız edici değildi.

* Türkiye'nin yeni bir büyüme hikayesine ihtiyacı var; referandum, başkanlık sistemi tartışmaları yanında büyüme hikayesini de bunlarla beraber tartışmamız gerekli.

* TÜİK'in GSYİH hesaplamalarında yaptığı revizyona da değinirken, revizyon yapılmasa Türkiye ekonomisinin 3. çeyrekte yüzde 0.5 daralmış olacak.