PİYASALAR

Dolar art arda rekor kırdı

Perşembe günü Başbakan Yıldırım'ın referandum açıklamalarıyla 3,50'yi geçen dolar/TL, bugün 3,59'un üzerinde rekor tazeledi

Doların küresel bazda güçlü seyri ve iç siyasi gelişmelerle her gün tarihi rekorlarını yenileyen Türk lirası rekor yenileyerek 3,59'u aştı. Euro/TL ise tarihi rekorunu 3,82'nin üzerine taşıdı. BIST100 de yüzde 1'e kadar düştü.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları sonrası art arda rekor kıran Türk lirası daha sonra dolar karşısında 3,52'nin altına kadar indi. Euro/TL ise 3,75 seviyelerinde. Borsa ise yüzde 1 'in üzerinde yükseldi.

Erdoğan konuşmasında "Yastığının altında döviz olanlar, altına ya da TL'ye çevirin. Faizi düşürmekten başka çare yok. Yüksek faiz finans sektörünü ihya eder" ifadelerini kullandı. 

Başbakan Binali Yıldırım'ın Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Başkanı Devlet Bahçeli ile perşembe günü gerçekleşen görüşmesinin ardından yaptığı referandum açıklamasıyla dolar/TL, 3,50'nin üzerine çıkmıştı. 

Gelecek hafta AKP olarak anayasa değişiklik teklifini TBMM'ye sunmuş olacaklarını söyleyen Başbakan yaptığı basın toplantısında, "Anayasa değişikliğinde cumhurbaşkanının eğer seçilirse partisiyle ilişiği devam edecek. Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra 60 gün içinde referandum öngörülüyor, her şey yolunda giderse yazın başında referandum olabilir" ifadelerine yer vermişti.

İç piyasalarda ayrıca, bugün saat 17:00'de Çankaya Köşkü'nde toplanacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu'ndan (EKK) çıkacak sonuçlar takip edilecek.

Merakla beklenen tarımdışı istihdam verisi ise beklentilerin altında gelen saatlik kazanç verileri nedeniyle doların gerilemesine neden oldu. 

MOODY'S

Bugün takip edilmesi beklenen bir diğer gelişme ise uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in olası not gözden geçirmesi idi. Ancak Moody's bugünkü gözden geçirme tarihini kaldırdığını açıkladı.

Piyasalar kısa süre önce Moody's'in not indirimi sonrası bugün bir adım atmasını beklemiyordu.

Moody's, Eylül sonunda yüksek dış finansman gereksiniminden kaynaklanan risklerin artması ve ekonomik büyüme ile politika yapıcı ve uygulayıcı kurumların zayıflamasını gerekçe göstererek Türkiye'nin yatırım yapılabilir en düşük seviyede olan kredi notunu bir kademe düşürmüştü.

Türkiye'nin darbe girişiminin ardından 18 Temmuz'da başlatılan gözden geçirmesi Eylül sonunda tamamlanarak kredi notu Baa3 düzeyinden Ba1'e, yani spekülatif olarak adlandırılan seviyeye düşürülürken negatif olan kredi notu görünümü durağana çevrildi.

MOODY'S TÜRKİYE'Yİ NOT TAKVİMİNDEN ÇIKARDI