PİYASALAR

Çin'de likidite krizi endişesi geri döndü

Sermaye çıkışını sınırlamaya yönelik kontroller, likidite sıkışıklığını gündeme getirdi

Trump'ın ABD 45. Başkanı seçilmesi enflasyon beklentileri-Fed denklemi üzerinden dolarda global ölçekte değer kazancını tetiklerken yuan, dolar karşısında 8,5 yılın en düşük seviyelerine gerilemişti.

Yuandan devam eden çıkışlar Çin'i harekete geçirirken, bu sefer de likidite krizi endişeleri konuşuluyor.

Özellikle yılın son dönemi Çin bankalarının likidite talebini artırırken sermaye çıkışı kontrolleri likidite sıkışıklığını gündeme getirdi.

LİKİDİTE SIKIŞIKLIĞI KISA VADELİ FAİZLERİ YÜKSELTTİ

Bloomberg ve MNI verilerine göre son 4 günde piyasadan 130 milyar yuan likidite çeken Çin, bugün 90 milyar yuan enjekte etse de likidite endişeleri yatışmadı.

10 yıllık faiz 31 Ekim'den bu yana 25 bps yükselirken 7 günlük repo faiz oranı için sabit maliyeti gösteren 1 yıllık swaplarda bu ayki yükseliş 45 bps'e ulaştı ve Aralık 2014'ten bu yana en büyük aylık artışı kaydetti. SHIBOR ise 2,3160 ile 30 Eylül'den bu yana görülen en yüksek seviyede.

Financial Times'a konuşan Çin piyasası analistleri, ülkenin sermaye çıkışını engellemek için aldığı önlemlere karşın Yuan'ın 8,5 yılın en düşük seviyelerine yakın seyrettiğine dikkat çekerken kısa vadeli faizlerde yaşanan yükselişin tahvil piyasasına satış olarak yansıdığını belirtiyor.

ÇİN SERMAYE ÇIKIŞINI KONTROL ETMEK İSTİYOR

Sermaye kontrollerini sıkılaştırmaya yönelen Çin, 10 milyar dolar üzeri tüm yurt dışı şirket satın almaları izne bağlıyor. Çinli şirketlerin kendi iş alanı dışındaki satın almalarda ise bu limit 1 milyar dolara çekiliyor.

YUAN'DA DURMAYAN SATIŞLAR ÇİN'İ KARIŞTIRDI

Diğer taraftan dün Bloomberg News'te yer alan bir haberde Çin'in, 50 milyon dolar üzeri fon çıkışlarına onay koşulu getirecek bir sınırlama üzerine çalıştığı, ayrıca 5 milyon dolar ve üzeri döviz transferlerinde de kamu kurumlarından ön onay şartı getirilmesini planladığı konuları yer almıştı.

PBOC da yuan sabitlemesini güçlendirdi.