PİYASALAR

İtalyan sınavı için geri sayım başladı

4 Aralık İtalya referandumu yaklaşıyor: Doğru sanılan yanlışlardan Italexit senaryosuna bilmeniz gereken tüm detaylar

İtalya için kritik tarih yaklaşıyor. İngiltere Brexit referandumu ve ABD Başkanlık Seçimi'nin etkileri halen piyasalarda hissedilirken Euro Bölgesi GSYH'sinin yüzde 16'sını oluşturan Akdeniz ülkesi, 4 Aralık'ta referanduma gidecek.

Referandum üzerine Italexit senaryosu da dahil olmak üzere çok fazla spekülasyon konuşuluyor. Referandum sonucundan "Hayır" oyu çıkması halinde Başbakan Matteo Renzi'nin istifa edeceğini açıklamış olması da bu spekülasyonların sesini yükseltiyor.

İTALYA BAŞBAKANI İSTİFA EDERSE NE OLUR?

Renzi'nin istifası durumunda Beş Yıldız Hareketi'nin yönetime gelmesi bekleniyor ki parti AB karşıtı tutumuyla biliniyor. İngiltere'nin Brexit kararından sonra İtalya'da da benzer bir durum yaşanabileceğinden endişe ediliyor. Ancak piyasa ekonomistlerine göre bu senaryo için olasılık düşük.

YENİ ENDİŞE "ITALEXIT"

Danske Bank ekonomistleri referandumdan "Hayır" oyu çıkması halinde Başbakan Renzi'nin istifa edeceği senaryoda dahi Beş Yıldız Hareketi iktidara gelse dahi hızlı bir Italexit'e olasılık vermiyor. Danske buna neden olarak partinin AB'den çıkış propagandasını durdurmuş olmasını gösteriyor.

HSBC'ye göre de Beş Yıldız Hareketi'nin popülist politikalar izleyeceği beklentisi 4 Aralık referandumu hakkındaki üç yanlış görüşten biri.

HSBC, Hayır oyu çıkması halinde üst meclis için parlamentonun en azından bir seçim yasası onaylanması gerektiğini belirtiyor ve ekliyor:

"Düşük ihtimal olsa da bazı kesimler Beş Yıldız Hareketi'nin yönetime gelmesi halinde Italexit için referanduma gidileceğini düşünüyor. Ancak böyle birşey İtalya'nın yazılı anayasasındaki 75. madde nedeniyle gerçekleşmekten çok uzak. 75. madde gereği İtalya herhangi bir uluslararası anlaşmaya dair referanduma çıkamıyor." 

"BİG SHORT" EFSANESİNDEN KORKUTAN KEHANET

HSBC: 4 ARALIK HAKKINDA DOĞRU SANILAN YANLIŞLAR

HSBC'nin 4 Aralık hakkında sıraladığı doğru sanılan yanlışların diğer ikisi ise şöyle:

*Başbakan Renzi'nin reformları sandıktan geçmezse genel seçimlere gidileceği doğru değil. "Hayır" oyu çıksa ve Renzi istifa etse bile üst meclis görevine devam edecek ve Cumhurbaşkanı meclisi dağıtmayacak.

*Referandumdan "Evet" oyu çıkarsa yeni bir siyasi dönem başlayacağı görüşü de yanlış. "Evet" oyu çıkarsa İtalya en Mayıs 2018'e kadar genel seçimlere gidecek. En azından seçimlere kadar da yeni bir reform dönemi ya da siyasi belirsizlik başlamayacak.

REFERANDUM NE AMAÇLIYOR?

4 Aralık'ta Referanduma götürülecek olan reformalar büyük ölçüde Cumhuriyet Senatosu’nun gücünü törpülüyor. Reform, Cumhuriyet Senatosu’ndaki koltuk sayısının 315’ten 100’e düşürülmesini ve üyelere maaş bağlanmaması ile üyelerin halk tarafından seçilmemesini öngörüyor. Ayrıca planlanan anayasa reformuna göre Senato’nun her yasayı onaylaması da gerekmeyecek. İtalya’da yasaların her iki meclis tarafından onaylanması zorunluluğu, hükümetlerin faaliyetini zorlaştırıyor.

Bir diğer önemli reform da bölgelerde güçler ayrılığının tekrar ayarlanması. Daha çok bölgeyi merkezi hükümetin kontrolüne verirken, iki başlılığı da ortadan kaldırmayı amaçlıyor.