Piyasayı en çok korkutan hikayenin yeni bölümü
Big Short efsanesinin yeni kehaneti İtalyan bankaları, Monte Paschi'de büyüyen sorunlarla yeniden piyasaların karşısında
İtalyan bankaları, sorunlu kredileri ve sermaye arayan bankalarıyla korku senaryolarına zemin hazırlamayı sürdürüyor.
Son olarak "The Big Short" filminin efsane karakteri, 2008 krizini doğru tahmin ederek milyarlarca dolar kâra imza atan Steve Eisman, yeni kehaneti "İtalyan bankaları" ile piyasaların yoğun gündeminde arka plana atılan kabusu gün yüzüne vurmuştu.
Eisman'dan destek bulan korku senaryoları arasında en çok öne çıkanlar ise dünyanın en eski bankası İtalyan Monte Paschi başlığı taşıyanlar oldu.
Bankanın hisselerinde satış durmuyor. Aralık 2007'de 66 euronun üzerinde alıcı bulan 1 Monte Paschi hissesi bugün sadece 0,24 euro.
Monte Paschi'nin toplam sermayesinin yaklaşık olarak yüzde 30’una denk gelen 50 milyar euro sorunlu kredi ise bankacılık sisteminde korkunun başladığı nokta. Yaşlı banka, 30 milyar dolara yakın sorunlu kredisini bilançosundan atabilmek için halen 5,3 milyar dolar sermaye artırımı için kaynak arıyor. Sienalı kreditör bu kaynağa gelecek ay erişmeyi umut ediyor. Analistler ise o kadar umutlu değil ve süreç çok engel barındırıyor.
MONTE PASCHI İÇİN İLK UMUT: SWAP ANLAŞMASI
Monte Paschi yönetimi, 5,3 milyar dolarlık kurtarma planından önce ikincil tahvil sahiplerinin kurtarma planının ilk aşamasında hisseye çevrilebilir tahvillerle bir çeyrek swaplamasını bekliyor. Bu kapsamda toplam 4,6 milyar dolarlık hisseye çevrilebilir tahvillerin 1,10 milyar dolarının dönüşümü tahmin ediliyor. Bunun için de yatırımcılarla anlaşma gerekiyor. Ancak BNP Paribas analistlerine göre Marco Morelli yönetimindeki banka böyle bir anlaşmaya çok uzak. Bu noktada 4 Aralık'ta gerçekleşecek referandum risk olarak görülüyor. Ayrıca Bloomberg News'e göre hissedarlar sermaye artırımı tamamlanır tamamlanmaz tahvil sahiplerine verilen hisselerin hızla satacaklarını düşündüğünden anlaşmaya sıcak bakmıyorlar.
SADECE SWAP ANLAŞMASI DA YETMİYOR
Kurtarma planının çalışması için tek gereken sadece swap anlaşması da değil. Anlaşma ardından Monte Paschi, sermaye artırmak için hisse ihraç edecek ve en sonunda sorunlu krediler bilançodan atılabilecek.
Bunun için CEO Morelli, 5,3 milyar euro sermayeyi blabilmek için kıtalararası görüşmeler yapıyor, yatırımcılarla üst üste roadshowlar düzenliyor.
Analistlere göre mevcut finansal durumuyla Monte Paschi'nin yeni yatırımcı bulması ise oldukça zor. Banka, Avrupa'nın en kırılganı olarak görülüyor. Bir bankacılık krizi çıkacaksa bunun Monte Paschi ile başlayacağı tezi bankayı korku senaryosu yazarlarının ilk hedefi haline getiriyor. 2009'dan bu yana 15 milyar euro zararı var ve hisseler dibe vurmuş durumda.
PİYASA ALGISI OLUMSUZ
Finansal performans önceki dönemlere göre giderek bozulan bir tablo çiziyor. Geçen yıl 3. çeyrekte 255,8 milyon dolar kar açıklayan banka bu yılın üçüncü çeyreğinde 1,21 milyar dolar net zarar açıkladı.
Sorunlu krediler yatırımcı algısını da olumsuz etkiliyor. Endişe İtalya bankalarından başlayarak Avrupa bankalarının geneline yansımış durumda. Kasım ayı başında Avrupa bankaları ortalamada bilanço değerlerinin yüzde 56 altında fiyatlanıyor. 4 Aralık referandumu İtalya için ayrıca siyasal belirsizliği de artırırken İtalyan 10 yıllık tahvillerin Almanya 10 yılık tahvillere kıyasla açılan makası sorunlu krediler/GSYH oranıyla da birleşerek piyasadaki "İtalyan endişesini yansıtıyor." Traderlar İtalya için olumsuz algının da sermaye arayan Monte Paschi'nin işini zorlaştırdığını belirtiyor.
Eğer sermaye sorunu yatırımcılarla anlaşarak çözülemezse piyasada en kötü senaryo olarak görülen kamu yardımı devreye girecek.
Tüm bu belirsizliğin üzerine son söz ise Bayerische Landesbank Araştırma Bölüm Başkanı Alexandar Plenk'ten:
"Binlerce roadshow yapabilir, yatırımcılarla görüşebilirsin. Ama günün sonunda piyasa sisteme güvenmiyorsa bunun için hiçbir şey yapamazsın."