PİYASALAR

Goldman Sachs'tan 2017 için 8 kehanet

Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs, küresel hisselerde hafif bir toparlanma öngörürken, ABD verilerinin giderek güçleneceğini söylüyor

Petrol fiyatlarının toparlanamadığı, küresel büyümenin endişe vermeye devam ettiği, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı aldığı (Brexit), ABD Başkanlığına sürpriz bir ismin oturduğu ve yatırımcının tedirginliklerinden ne tarafa yöneleceğini kestiremediği bir yılın bitmesine 43 gün kaldı.

2016'nın öngörülemeyen gündemi biterken, Goldman Sachs analistleri perşembe günü yayınladıkları bir raporla 2017'nin en çok konuşulacak başlıklarını sıraladı.

1) KÜRESEL HİSSELERDE TOPARLANMA

Kredi Stratejisti Charles Himmelberg'in başkanlığında hazırlanan rapora göre 2017'de Japonya hariç Asya ülkeleri hisselerinde yüzde 12,5'lik bir yükseliş görülebilir. Bu oran, 2016'da yüzde 3,8 seviyesinde gerçekleşti.

Japonya'da ise Topix endeksinde yüzde 3,7'lik bir gerileme bekleniyor. Japon hisselerinin 2016'daki kaybı yüzde 5,2.

Goldman Sachs ekonomistleri, küresel hisselerdeki kazançların düşük seviyede olacağının da altını çiziyor.

2) TRUMP VE TİCARET

Ocak ayında görevine başlayacak yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın gündeminde Çin mallarına yüzde 45'e varan gümrük vergileri uygulamak var. Böyle bir uygulamanın gerçekleşmesi durumunda karşılık vereceklerini defalarca açıklayan Pekin yönetimi de yuanı desteklemek için yabancı rezervlerini kullanıyor.

Goldman Sachs analistleri Ağustos 2015'te Çin'den gelen sürpriz devalüasyon kararının 2017'de piyasaları etkilemeye devam edeceğini söylüyor:

"12 ay içinde Dolar/Yuan paritesini , vadeli piyasaların fiyatladığının da üzerine, 7,30 seviyesine çıkacağını tahmin ediyoruz ve negatif taşıma maliyetine rağmen kazandırmaya devam edecek."

Bunun yanı sıra Goldman Sachs, ufukta ticaret savaşlarını görmediğini, ülkenin üretim sektörünün desteklenmeye çalışılacağını söylüyor.

3) GELİŞEN PİYASALARDA "TRUMP ÖFKESİ" GEÇİCİ

Seçimlerden bu yana gelişen piyasa varlıkları çok sert geriledi ve Trump'ın muhtemel ticaret politikaları büyüme fırsatlarını tehdit ediyor.

Ancak Goldman Sachs'a göre güçlü ABD büyümesi ve yüksek faizler ile gelişen piyasa varlıkları refaha kavuşabilir.

4) ABD MÂLi POLİTİKASINDA GÜNDEM BÜYÜME

Charles Himmelberg'e göre, Trump'ın 9 Kasım'daki zafer konuşmasında "korumacı ticaret politikaları" yerine ABD'ye yapacağı altyapı yatırımlarından bahsetmesi piyasadaki risk korkusunu biraz olsun dağıttı.  Himmelberg, "Piyasalar, büyümeye aç. Bu, Trump'ın büyüme odaklı konuşması sonrası da görüldü" dedi. Raporda mâli teşviklerin, ABD ekonomisini canlandıracağını öngörüsü yer aldı.

5) GELİŞMİŞ PİYASALARDA ENFLASYON ARTIYOR

Seçimler sonrası Donald Trump'ın "enflasyon başkanı" olacağı beklentileri arttıkça, piyasa tabanlı enflasyon ölçümleri de yükseldi.

"Vergi kesintileri, altyapı ve savunma harcamalarının artması piyasadaki para hacmini artırmanın reçetesi" diyen Goldman Sachs analistleri, Japonya, Çin, ABD ve AVrupa'da kamu harcamalarında bir patlama yaşanmasını beklediklerini açıkladı. Analistlere göre bu da enflasyonist baskıyı artıracak.

Ekonomistlere göre gelişmiş ülkelerdeki merkez bankacıları, çok uzun süredir bekledikleri seviyelerin altında seyreden enflasyonun hedefin üzerine çıkmasına göz yumabilir.  

6) KREDİ SAĞLAMA ODAKLI PARA POLİTİKASI

Goldman Sachs analistlerine göre gerçek ekonomik aktiviteyi  etkileyecek elementler, aktarma mekanizmasına odaklanmak ve borç verme finansmanına yönelmek olacak.

Daha iyi hedeflenmiş bir parasal teşvik politikası, kredi sağlanmasına engel olan parasal gevşeme ve negatif faiz oranlarının yan etkilerinden kaçınmaya yardım edecek.

7) YELLEN'IN YENİ VERSİYONU

Goldman Sachs analistlerine göre herhangi bir piyasa türbülansına, finansal varlıkları yukarıda tutmak için gevşek politikayla cevap vermeyen Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) bu tavrı değişecek. Fed,  finansal koşullardaki bir gevşemeye çok daha agresif yanıt verecek.

Ancak Goldman'a göre, tahvil getirileri ve dolardaki yükselmeye bakılırsa, finansal koşullardaki rahatlamanın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği net değil.

8) DÖRT FARKLI YATIRIM ÖNERİSİ

2017'de güçlü dolar, daha yüksek ABD enflasyonu ve zayıf Çin yuanı öngörüsü yapan Goldman Sachs analistlerine göre gelecek yılın en iyi dört yatırımı şu şekilde olacak

- Euro ve Sterlin karşısında dolarda uzun pozisyon alın. Mâli teşvikler, korumacı politikalar ve göçmen kontrollerinin dolar üzerinde olumlu etkisi olacak. Brexit  sterlin üzerinde, İtalya'daki referandum, Fransa, Almanya ve Hollanda'daki seçimler de euro üzerinde baskı kurmaya devam edecek. Sterlin/Dolar endeksini gelecek altı ay için 1,18, 12 ay için 1,14 seviyesinde düşünüyoruz.

- İlk olarak 7,30, sonrasın da 6,75 seviyesinde duracağını düşündüğümüz Dolar/Çin paritesi üzerinde uzun pozisyon alın. Çin para birimi rejimindeki dilemma, China Foreign Exchange Trade System sepetini sabit tutmaya devam ediyor.

- Eşit ağırlıklı Brezilya Reali, Rus Rublesi, Hindistan Rupisi ve Güney Afrika Randı sepetinde uzun pozisyon alın. Güney Kore Wonu ve Singapur Doları'nda ise kısa pozisyonda kalın. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Güney Afrika'nın bütçe rakamları güçlendi, enflasyon azalıyor ve güçlü büyüme öngörüsü var.

- ABD mâli politikaları, yerel fiyatları destekleyecek ve ücret enflasyonu artacak. Avrupa Merkez Bankası'nın güvercin tutumu ve Euro'daki bozulma, euro enflasyon swaplarındaki risk primini artırabilir. ABD 10 yıllık tahvillerinde uzun pozisyon alın. Başlangıç tahminimiz yüzde 1,90, birincil hedef yüzde 2,30 ve yüzde 1,60'da da duracağını düşünüyoruz.