PİYASALAR

Tahvillerde çeyrek asırlık kayıp

Küresel tahvil piyasaları 26 yıldan bu yana en büyük iki haftalık düşüşünü kaydetmeye hazırlanıyor

Donald Trump'ın tetiklediği yüksek enflasyon beklentileri tahvil piyasalarını oynatmaya devam ediyor.

ABD başkanlık seçimleri sonrası JP Morgan verilerine göre gelişmekte olan tahvil fonlarından 6,4 milyar dolar ile haftalık bazda rekor para çıkışı oldu.

Bu çıkış ile gelişmekte olan ülke tahvil fonlarına bu yıl başından bu yana giren para miktarı bir haftada yüzde 11 oranında azaldı. Gelişen ülke tahvil fonlarına bu yıl giren paranın büyüklüğü 49,4 milyar dolara indi.

Fonların izlediği en yaygın gelişmekte olan ülke tahvil endekslerini derleyen JP Morgan tarafından yayımlanan değerlendirmede, "Gelişmekte olan ülke fonları ABD seçimleri sonrası keskin şekilde yön değiştirdi, hem tahvil hem de borsa fonlarından ciddi çıkışlar oldu, borsada işlem gören fonlar (ETF) ise çıkışlardan orantısız bir pay aldı" denildi.

Gelişmekte olan ülke borsa fonlarından ise 6,2 milyar dolar ile Ağustos 2015'ten bu yana en keskin çıkış kaydedildi. Bu fonlara bu yıl giren paranın yüzde 35 azalarak 11,8 milyar dolara gerilediğini gösteriyor.

ÇEYREK ASIRLIK KAYIP

Bloomberg Barclays'in küresel tahvilleri takip eden endeksine göre ise, tahvil piyasalarındaki kayıp Perşembe günü itibariyle yüzde 4'e ulaşarak verinin hesaplanmaya başlanmaya başladığı 1990 yılından bu yana en sert iki haftalık kayba işaret etti.

Geçtiğimiz hafta başkan seçilen Trump yönetiminde ABD'de enflasyonun artacağı ve mali olarak genişlemeci politika izleneceği beklentileriyle doların yanı sıra Hazine tahvil getirileri de yükseliyor.

Fed Başkanı Janet Yellen'ın da bu beklentileri destekler nitelikte konuşarak, "yakın dönemde" bir faiz artışının uygun olduğunu söylemesi üzerine dolarda ralli iyice hız kazandı.

ABD 10 yıllık tahvillerinin faizi bu sabah da 3 baz puan artışla yüzde 2,34 seviyesine yükseldi.

Mirae Asset Securities yatırım başkanı Park Sung-jin, "Trump oyunu değiştirdi. Ben zaten karamsardım, ancak şu anki seviyeler beklentilerimin ötesinde sert oldu" dedi.