PİYASALAR

6 grafikte bankacılık sektörünün röntgeni

BDDK'nın açıkladığı Eylül verilerine göre, bankaların kâr artışı devam ediyor

Bankalara dair tartışmalar devam ederken bugün açıklanan verilere göre, sektörün Eylül sonu itibariyle net kârı yüzde 55 artışla 29 milyar liranın üzerine çıktı.

Rafa kalkan banka kârları konusu geçen hafta başbakanın açıklamalarıyla gündeme gelmiş, sektör yetkilileri de eleştirilere yanıt vermişti. 

Başbakan Binali Yıldırım, "Bankacıları uyarıyorum. Lütfen reel sektörün sesine kulak verin. Tefeciliği bırakın. Gerçek ekonomiye dönün. Yarın bir gün ekonomiye kaynak aktarmaya çalışacaksınız, ama geç olacak... Ya bunu kendiliğinizden yaparsınız, ya da bunu size yaptırırız" demişti.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı (TBB) ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise bankaların kredi iştahının sürmesine karşın talep tarafında bir zayıflama yaşandığını belirterek, bu durumun devam etmesi halinde bankacılık sisteminde kârlılıkla ilgili ciddi problemler yaşanabileceğini söylemişti.

Bugün Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan veriler ise durumu sayılarla bir kez daha ortaya koyuyor. İşte grafiklerle bankacılık sektöründe son durum:

KÂRLAR ARTIYOR: YÜZDE 55

 Bankacılık sektörünün Ocak-Eylül dönemi net kârı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55 artışla 29,04 milyar lira oldu. Sadece Eylül ayına bakıldığında ise bankaların net kârı Ağustos ayına kıyasla yüzde 34 gerileyerek 2,49 milyar lira oldu.

ÖZKAYNAK KÂRLILIĞI DA ARTIYOR: YÜZDE 35

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali bugün BloombergHT'ye yaptığı açıklamada, bankaalrın özkaynak kârlılığına bakmak gerektiğini söylemişti. Bu veriye baktığımızda bankaalrın kârlılığının Eylül sonu itibariyle yüzde 11'e ulaştığı ve bir önceki yıla göre yüzde 35 arttığı görülüyor.

KREDİLER 1,61 TRİLYON LİRAYA ULAŞTI

BDDK'nın aylık verilerine göre sektörün kredileri Eylül sonunda geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8,6 artarak 1,61 trilyon liraya ulaştı. Artış oranı Ağustos sonuyla kıyaslandığında yüzde 1,3 oldu.

AKTİF BÜYÜKLÜK YÜZDE 5,8 BÜYÜDÜ

Sektörün aktif büyüklüğü ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,8 artarak 2,53 trilyon lira oldu. Aktiflerde artış bir önceki aya kıyasla ise yüzde 1 olarak gerçekleşti.

SORUNLU KREDİLER DE ARTIYOR

Bankaların brüt takipteki kredilerinin toplam kredilere oranı Eylül sonunda yüzde 3,43'e yükselirken, Ağustos sonuna kıyasla 6 baz puan artış kaydetti.

SERMAYE YETERLİLİĞİ GEÇEN YILA GÖRE YÜKSELİŞTE

Bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik rasyosu Eylül sonunda geçen yılın aynı dönemine kıyasla 136 baz puan artışla yüzde 16 olurken, bir önceki aya kıyasla 3 baz puan geriledi.