Türk Telekom'un borcunu iki Türk bankası mı sırtlıyor?
Sözcü gaztesinde bugün yayımlanan yazıda Türk Telekom'un ortağının borcunun büyük kısmının Garanti ve Akbank'ta olduğu iddia edildi
Türk Telekom'un ortağı Saudi Oger Grubu'nun son taksidini ödeyemediği 4,6 milyar dolarlık kredinin büyük çoğunluğunun iki Türk bankasının üzerinde olduğu iddia edildi.
Sözcü Gazetesi Saime Başçı bugünkü yazısında, dev kredinin yükününü iki Türk bankasının sırtladığını ve kredinin 1,6 milyar dolarının Akbank’a ait olduğunun iddia edildiğini söyledi.
Başçı'nın yazısının ilgili kısmı şöyle:
"Aralarında Deutsche Bank, Citi gibi yabancı bankaların da yer aldığı konsorsiyumda Garanti Bankası ve Akbank gibi Türkiye'nin iki büyük bankası da dikkat çekerken, sektörde 1.6 milyar dolarlık kredi ile Akbank'ın Türk Telekom'daki en büyük alacaklı konumunda olduğu iddia ediliyor.
Bu bankalar, kredi sözleşmesine göre alacaklarına karşılık olarak Türk Telekom hisselerini rehin alabilecek durumda. Saudi Grubu'nun yurtdışındaki bazı şirketlerinde iflas etmesi ile birlikte, krizin Türkiye'deki piyasaları da ciddi sıkıntıya sokabileceği belirtiliyor.
Kredinin kullanıldığı tarihte 1.8560 lira olan doların dün itibarıyla 3.0800 liraya yükselmesi şirketin mali yapısını zorlayan önemli bir faktör oldu. Mayıs 2013'te borcu 8.5 milyar lira olan Telekom'un kredi borcunun kur farkı dolayısıyla dün itibarıyla 14.1 milyar liraya ulaşması geri ödeme sürecinin yönetilmesini iyice zorlaştırdı."
BORÇLAR ÇEVRİLEMEZ HALE GELDİ
Türk Telekom'un ana hissedarı konumundaki Suudi Arabistan merkezli Saudi Oger Grubu'nun hakim ortak olduğu Oger Telekom, Türkiye'deki borçlarını ödeyebilmek için 2013 yılında çektiği 4,6 milyar dolarlık refinansman kredisinin eylül ayı taksidi olan 290 milyon dolarlık borcunu ödemeyerek, gecikmeye düşmüştü.
Başçı'nın yazısında görüşlerine yer verilen Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan ,“Şirketin 9 aylık bilançosuna göre 3.15 milyar TL nakit ve nakit benzerleri var. Telekom'un 2,21 milyar TL kısa vadeli, 8,23 milyar TL de uzun vadeli borcu bulunuyor” dedi.
Şirketin finansal borçlarından var olan nakdinin çıkarılması durumunda pozisyon açığının 10.45 milyar lira olduğuna dikkat çeken Erkan, “Yani 10,45 milyar lira net borcu var. Dönen varlıkları ise 9.20 milyar TL. Borç dönen varlıklarla çevrilemiyor” diye konuştu.
BDDK İSTİSNA TANIR MI?
TEB Yatırım analistleri daha önce yaptıkları değerlendirmede Oger'in kredisini ödeyememesinin sektöre olası etkilerini ise şöyle değerlendirmişti:
"Tek faktör olmasa da, Oger Telekom’um iştiraki olan Otaş’ın, teminat olarak Türk Telekomünikasyon hisselerini rehin verdiği ve kalan bakiyesi 4.25 milyar dolar olan kredisinin 290 milyon dolar taksidini ödeyememesi de yabancı para likidite sıkışıklığına katkı sağlamış olabilir düşüncesindeyiz. BDDK’nın bu krediyle ilgili olarak bankalara bir istisna tanıyacağını ve bu kredinin takibe atılmadan sorunun halledileceğini, dolayısıyla bankalara kar etkisinin olmayacağını tahmin ediyoruz."