PİYASALAR

Üç koltuk tek isim Ali Koç

Kamuoyunun yakından tanıdığı iş adamlarından Ali Koç'un ismi, Koç Holding, TÜSİAD ve Fenerbahçe başkanlıkları için bir yıldır sürekli gündemde

Ses getiren açıklamaları ve spor camiasındaki popülerliğiyle Ali Koç, son dönemin en çok konuşulan iş adamı.

Ali Koç ismi, son bir yılda üç önemli koltuğa başkan adayı olarak sık sık dile getirildi. Öncelikle 2016 yılının başında ağabeyi Mustafa Koç’un vefatının ardından Koç Holding’in yönetim kurulu başkanlığı için Ömer Koç ile birlikte adı geçen Ali Koç, yönetim kurulu başkan vekilliği koltuğunu devraldı.

EN BÜYÜK HAYALİ GERÇEK OLACAK MI?

Koç Holding ile ilgili belirsizliğin sona ermesinin ardından son yıllarda çok konuşulan Fenerbahçe Başkanlığı konusunda Ali Koç önceki gün yeşil ışığı yaktı.

ALİ KOÇ, FENERBAHÇE BAŞKAN ADAYI OLUYOR

Koyu Fenerbahçeli Ali Koç’un “hayatındaki en çok istediği şey” Fenerbahçe Başkanlığı ile ilgili Koç Ailesi ile tam bir mutabakat sağlanmış olacak ki, Koç’tan “Şartlar ne olursa olsun, en azından Mayıs 2018’deki kongrede aday olacağım”  açıklaması geldi.

Haberin ardından Borsa İstanbul’da işlem gören Fenerbahçe hisseleri güne füze gibi fırlayarak başladı. Gün içinde yüzde 5’i aşan prim yapan Sarı Kanarya hisseleri daha sonra gelen kâr satışları ile yatay bir seyre döndü.

Önceki gün 37,92 TL’den kapanan Fenerbahçe hisseleri güne 39,54 liradan başladı. En yüksek 39,90 lirayı gören hisseler daha sonra gelen kâr satışları ile günü yüzde 0,26 primle 38,02 liradan tamamladı.

Fenerbahçe hisselerindeki yükselişin ana nedeninin Ali Koç’un başkanlık açıklamalarının yansıması olduğunu belirten ALB Forex Araştırma Uzmanı Onur Altın, “Fenerbahçe’yi önümüzdeki yıllarda daha üst seviyelere taşıyacağına inanılan bir isim” yorumunda bulundu.  

FENERBAHÇE'Yİ KOÇ, GALATASARAY'I ARSALAR UÇURDU

HEM TÜSİAD HEM FENERBAHÇE BAŞKANLIĞI MÜMKÜN MÜ?

Ali Koç’un Fenerbahçe başkan adaylığını açıklaması bir diğer koltuğun akıbetiyle ilgili de sinyal vermiş oldu.

Ocak 2017’deki genel kurulda iki yıllığına yeni başkanını seçecek patronlar kulübü TÜSİAD’da başkan yardımcısı olarak görev yapan Ali Koç’un ismi başkanlık için geçiyordu. Başkan Cansen Başaran Symes’in yerine geçebileceği konuşulan Koç’un TÜSİAD’a başkan olması hâlinde görev süresi normal şartlar altında iki yıl, yani Ocak 2019’a kadar sürecek.

Bir başka deyişle Mayıs 2018 tarihinde Fenerbahçe’ye başkan olmayı planlayan Ali Koç’un görev süresi neredeyse bir yıl çakışacak. Bu da, iş yoğunluğu bakımından çok mümkün gözükmese de belli ki gözler bir süre daha Ali Koç’un bu koltuklardan hangisine daha yakın olduğuna bakmaya devam edecek.

"OĞLUM BAŞKA SEÇENEĞİN YOK, FENERBAHÇELİ OLACAKSIN"

2 Nisan 1967 doğumlu olan Ali Koç, Rahmi Koç’un üç oğlundan en küçüğü. Londra’daki Harrow School’dan mezun olan Ali Koç, lisansını Rice Üniversitesi, yüksek lisansını Harvard Üniversitesi'nde tamamladı.

İş hayatına ABD’de başlayan Koç, bir süre sonra Türkiye’ye dönerek Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi oldu. İlk önce Stratejik Planlama Grubu Başkanlığı’nda görev yapan Koç, ağabeyi Mustafa Koç’un bu yılın başında vefatının ardından Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili oldu.

1907 Fenerbahçe Derneği’nin başkanlığını yürüten, Fenerbahçe Spor Kulübü Kongre Üyesi Koç’u Fenerbahçeli yapan da merhum ağabeyi Mustafa Koç'tu.

Babası Rahmi Koç’un Beşiktaşlı olmasına rağmen, Mustafa Koç’un Rahmi Koç’un yanında çalışan Kamer Kaya tarafından gizli gizli Fener maçlarına götürülerek Fenerbahçeli olması Ali Koç’u da etkiledi. Ağabey Mustafa Koç, Ali Koç’a “Oğlum başka seçeneğin yok. Sen de Fenerbahçeli olacaksın” diyerek, o sıralar 5 yaşında olan Ali Koç’un da Fenerbahçeli olmasına vesile oldu.

RAKAMLARLA KOÇ HOLDİNG, FENERBAHÇE VE TÜSİAD

1- Koç Holding (Milyar TL)

Satışlar: 69,492
Yurtdışı gelirler: 15,701
İhracat: 13,375
Faaliyet kârı: 6,677
Vergi  öncesi kâr: 5,557
Net dönem kârı: 3,568
Toplam aktifler: 72,985
Toplam dönen varlıklar: 29,992
Ana ortaklığa ait özsermaye: 23,135

2- Fenerbahçe

Toplam gelirler: 548,2 milyon TL
Kısa vadeli borçlar: 657,9 milyon TL
Uzun vadeli borçlar: 319,4 milyon TL
Özkaynaklar (-): 396,1 milyon TL
Piyasa değeri: 1,072 milyon TL
Kombine kart sayısı: 13 bin civarı
Passo Lig Kart sayısı: 443 bin 846

3- TÜSİAD

Toplam üye sayısı: 600

Kamu dışı milli gelirin yüzde 50'sini oluşturuyor
Dış ticaretin yüzde 85'ini (enerji ithalatı hariç) gerçekleştiriyor
Kayıtlı istihdamın yüzde 50'sini (kamu ve tarım hariç) sağlıyor
Kurumlar vergisinin yüzde 80'ini ödüyor