PİYASALAR

Ünlü yatırımcının 'halter' stratejisi

El-Erian en riskli ve en güvenli varlıklara yatırım yaparken, ortalama yatırımlardan uzak duruyor

Merkez bankalarının piyasayı altüst ettiğini söyleyen ünlü yatırımcı Mohamed El-Erian yatırım stratejisini açıkladı: Parasını hem en güvenli hem de en riskli varlıklarda tutmak.

Allianz baş ekonomisti El-Erian’a göre merkez bankaları hisse ve tahvil gibi en çok işlem yapılan varlıkların fiyatlarını “orantısız” seviyelere çıkardı. Bu yüzden bu varlıklar için daha karamsar.

“Halka açık piyasalarda çok büyük risk var çünkü merkez bankaları en çok oralarda fiyatların orantısını bozdu” diyen El-Erian, “Gidip bir sepet hisse alıp, önümüzdeki 5-10 sene uyuyup uyandıktan sonra getirilerden memnun olabileceğimi söylemek çok zor. Tahviller için de aynısı geçerli” diye konuştu.

Peki bu durumda El-Erian nereye yatırım yapıyor?

Ünlü yatırımcı portföyünün yüzde 30’nu nakitte tutarak piyasadaki risklere karşı korunurken, girişim sermayeleri gibi en riskli yatırımlara yönelerek getirisini artırmaya çalışıyor.

En riskli ve en az riskli varlıklara yatırım yapıp orta riskli varlıklardan uzak durduğu bu yaklaşımı El-Erian “halter” stratejisi olarak tanımlıyor.

Ekonomik temellerin iyileşmesi ve varlık fiyatlarını normalleşmesinin hala mümkün olduğunu söylese de El-Erian’a göre değerlemelerin düşmeye devam etmesi ve finansal istikrarsızlık yaratması daha yüksek ihtimal.

Ekonomik görünümün daha kötüleşebileceği üzerine yatırım yapan stratejist, “Hisselerde alıcı olmaktansa satıcı olmak için daha bir zaman” diyor. 

NAKİTE İLGİ, İKİZ KULE SALDIRISINDAN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYEDE