PİYASALAR

Sektör bilmiyor ama hisseler uçuyor

Lastik hisselerinde öğleden sonra sert bir yükseliş yaşandı

Öğleden sonra lastik şirketlerinin hisseleri hızlı bir yükselişe geçerken, sektör temsilcileri ve analistleri somut olarak bu yükselişin arkasında herhangi bir haber akışı görmediklerini söyledi. 

Goodyear hisseleri yüzde 15'e varan yükselişle günün en çok kazandıran hisselerinde ilk sıraya kadar yükselirken, Brisa hisseleri de yüzde 5'e varan prim yazdı. Daha sonra kazançlarının bir kısmını veren Goodyear günü yüzde 11,4; Brisa ise yüzde 3,1 artıda tamamladı.

Goodyear'ın işlem hacmi 129 milyon TL'ye kadar yükselerek en çok işlem gören 6. hisse konumuna kadar yükseldi. 

 

Sektörü temsil eden çatı örgütün yöneticileri borsada işlem gören lastik şirketlerinin hisselerinde yükseliş getirecek elle tutulur bir haber akışı olmadığını söyledi. Aksine sektör temsilcileri ithal edilen lastiklere konan gümrük vergilerinden dolayı sektörün bundan olumsuz etkileneceğini belirtti. 

İş Yatırım analisti İlyas Safa Urgancı da lastik şirketlerini ilgilendiren somut bir haber akışı olmadığını belirtti. Lastik şirketlerinde daha önce de buna benzer bir hareketin olduğuna dikkat çeken Urgancı, iki hissenin de aynı anda yükselmesinin bu yükselişin gerekçesinin sektör kaynaklı olduğuna işaret ettiğini söyledi. 

Hisselerdeki yükselişi analiz eden Urgancı, bu dönem analistlerin üçüncü çeyrek verilerini incelediğini, analistlerin lastik şirketlerinde piyasanın görmediği bazı olumlu şeyler keşfetmiş olabileceğini söyledi. Urgancı, iki şirketin de benzer pazarlara hitap ettiğini, dolayısıyla yurt içi ya da yurt dışı kaynaklı sipariş almış olmalarının da bu harekete neden olmuş olabileceğini ifade etti. 

Finans Yatırım analisti Can Alagöz de kauçuk fiyatlarını kontrol ettiğinde herhangi bir hareket olmadığını, benzer şirketlerin de yükselişte olduğunu ama uzun süredir bu yükselişin devam ettiğini, dolayısıyla mevcut yükselişe neden olmasının makul gözükmediğini belirtti.

LASTİK HİSSELERİNİ ETKİLEYECEK ZAM YOLA ÇIKTI