PİYASALAR

Fed yetkililerinden kafaları karıştıran açıklamalar

Piyasaların gözü Fed başkanlarından bu ay faiz artırım ihtimaline dair gelecek açıklamalardaydı

Tansiyonun yükseldiği piyasalarda bugünün en önemli gündem maddesi üç Fed yetklisinden gelecek açıklamalardı.

Geçtiğimiz yıl boyunca faiz artırımının karşısında bir tutumu savunan ve vereceği mesaj en çok merak edilen Fed Guvernörü Lael Brainard, güvercin tavrını sürdürdü ve faiz artırımı konusunda temkinli olunması gerektiğini söyledi.

Enflasyonun hedeflerin hala bir hayli altında olduğuna dikkat çeken Brainard "ihtiyatlı" tutumun sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

FOMC toplantısı öncesindeki son Fed açıklamasında Fed Guvernörü Lael Brainard, Fed'in faiz artırımında acele etmemesi gerektiğini, enflasyonda ve istihdamda kademeli iyileşme beklediğini söyledi.

Diğer yetkililer ise daha şahindi. Fed'in bu ay faiz artırım ihtimalinin güçlendiğine işaret eden ilk mesaj ise Atlanta Fed Başkanı Denis Lockhart'tan geldi. Lockhart ekonomik şartların önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda faiz artırımının ciddi şekilde tartışılmasını gerektirdiğini söyledi.

Fed üyesi, "Eğer ekonomisyle ilgili bildiğiniz tek şey enflaysonun yüzde 1,6'da, işsizliğin yüzde 4,9'da olduğu olsaydı, hala faizlerin fırı noktasının bir tık üstünde oldupğu bir politikasının uygun olduğunu düşünür müydünüz? Bence koşullar önümüzdeki hafta hararetli bir tartışmayı gerekli kılıyor" dedi.

Lockhart bugünkü konuşmasında ekonomik büyümeye dair karamsar görüşlere de bir seviyey kadar hak verdiği sinyalini verdi; ancak ekonominin "durmadığını, yavaş yavaş ilerlediğini" söyledi.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise 20:00’daki konuşması öncesi CNBC’ye konuk oldu.

Kashkari de Lockhart gibi kısa vadeli Fed politikalarına ilişkin tahmin vermekten kaçındı ancak herhangi bir aksiyona geçmek için acele etmeye gerek olmadığını düşündüğünü söyledi.

ABD ekonomisi için görünümü ise “ılımlı büyüme” tarafında değerlendirdiğini ifade etti.

JP MORGAN CEO'SU DIMON: FAİZLERİ ARTIRMANIN ZAMANI GELDİ

Washington'da konuşan JPMorgan Chase CEO'su Jamie Dimon da faizleri artırmanın zamanı geldiğini söyledi.

Dimon, "Ülkenin çıkarları şirketinizin çıkarların daha önemli olmalı" dedi.

Fed Açık Piyasa Komitesi 20-21 Eylül'de toplanıyor. Son günlerde Fed'den gelen açıklamalar, piyasanın bhu ay artırım ihtimalini hafife aldığı endişesini tetikleyerek piyasanın Brexit'ten bu yana gördüğü en hareketleri günleri görmesine neden olmuştu.

Piyasalarda yaz boyu süren sakinlik önce Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin sonra da Boston Fed Başkanı Eric Rosengren'in açıklamalarıyla yerini uzun zamandır görülmemiş bir fırtınaya bıraktı.

Draghi Perşembe günü düzenlediği basında toplantısında şu anda ek teşvik önlemi almayı düşünmediklerini söyleyince piyasalar, merkez bankalarının küresel krizden bu yana ekonomiyi canlandırmak için atılan adımların ne kadar etkili olduğunu sorgulamaya başladığını düşündü. Cuma günü Rosengren'in Fed'in faiz artırmak için beklemesinin riskli olduğunu söylemesi de bu havayı iyice destekledi.