PİYASALAR

Hareketlenen piyasaları daha hareketlendirebilecek en yeni risk: Clinton'ın sağlığı

Merkez bankası politikaları ve zayıf küresel büyüme endişeleriyle satış yemeye başlayan piyasalar önümüzdeki süreçte Clinton'ın sağlık durumunu da dikkatle izleyecek

Eylül ayının gelmesiyle tansiyonu yükselen piyasaları endişelendiren sorunlar listesine bir yenisi daha eklendi: Hillary Clinton'ın sağlık durumu.

Dün ABD'nin New York kentinde 11 Eylül saldırılarının 15. yılı anma töreninde rahatsızlanan Demokrat Parti'nin başkan adayı Clinton'a zatürre teşhisi konulduğu bildirilmişti. Clinton'u New York'taki evinde muayene eden doktoru Lisa Bardack, yazılı açıklamasında, Clinton'un zatürre olduğunu söyledi.

Böylece Clinton’ın sağlık durumu ABD medyasında başkanlık seçimlerine iki ay kala en büyük tartışma konusu oldu. 

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'la kıyaslandığında, mevcut politikalardan kopma anlamında daha istikrarlı bir aday görülen Clinton seçim süreci boyunca daha piyasa yanlısı bir aday olarak görülüyordu. Anketlerde Clinton'ın önde olması da son aylarda piyasalardaki sakinliğin önemli sebeplerinden biri olarak görülüyordu. 

PİYASALARDA EYLÜL FIRTINASI HIZ KESTİ

YATIRIMCILAR YENİDEN HESAP YAPMAK ZORUNDA KALABİLİR

Sağlık durumu yüzünden Clinton oy kaybeder ve Trump'ın seçilme ihtimali yükselirse bu piyasaların yeni bir hikaye fiyatlamak zorunda kalabileceği anlamına geliyor. Bu nedenle Kasım'da yapılacak seçimler öncesi Clinton'ın sağlığı, halihazırda artan oynaklık karşısında endişelenen yatırımcıları endişelendiren en önemli unsurlardan biri olacak gibi görülüyor.

RBC Capital Markets baş ABD piyasaları stratejisti Jonathan Golub, "Eğer sağlığıyla ilgili çok ciddi bir durum olduğunu öğrenirsek bu tabi ki önemli olur; ancak kısa vadeli haberleri abartmama konusunda dikkatli olmak gerekiyor. Bildiğimiz şey şu ki, 70 yaşlarında iki adayımız var ve iki yıl boyunca tüm dünyayı dolaşmak çok ağır olmalı" dedi.

JonesTrading Institutional Services LLC küresel piyasalar stratejisti Yousef Abbasi de, Clinton'ın sağlık durumunun seçmenlerin kararlarını etkilemeye başlaması durumunda piyasanın da Beyaz Saray'da bir rejim değişikliği ihtimalini tekrar değerlendirmeye alacağını söyledi.

Clinton'ın sağlığı daha önce de basında büyük tartışma konusu olmuştu. Trump'ın seçim kampanyası üyeleri, Clinton'ın ABD başkanlığı için sağlık açısından elverişsiz olduğunu iddia ediyordu. 2012'de daha ciddi bir rahatsızlık yaşayan Clinton, beyin sarsıntısı geçirmiş, doktorlar Clinton'un rahatsızlığını, mide virüsü ve aşırı su kaybı olarak açıklamıştı.