PİYASALAR

Fitch'in Türk bankaları için büyük önemi

Fitch'in Türkiye'nin notunu indirimesi Türk bankalarının sermayeleri için sanıldığından çok daha olumsuz olabilir

15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin ardından S&P Türkiye'nin zaten yatırım yapılabilir seviyenin altında bulunan notunu bir kademe daha indirince gözler ülkeyi yatırım yapılabilir olarak notlandıran diğer iki uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's ve Fitch'e çevrilmişti.

Ağustos başında Moody's'in ülke görünümü üzerine değerlendirmesinin devam ettiğini söyleyerek açıklamayı pas geçmesiyle piyasalar bir süreliğine de olsa rahat bir nefes almış, bu sefer Fitch'i beklemeye başlamıştı.

Fitch de geçtiğimiz Cuma günü Türkiye'nin 'BBB-' kredi notunu teyit etti, ancak "durağan" olan görünümünü "negatif"e çekti.

Bloomberg Intelligence analistleri Jonathan Tyce ve Tomasz Noetzel tarafından hazırlanan nota göre, Türk bankalarının sermayesi için Fitch'in Türkiye'yi nasıl notlandırdığı aslında çok daha kritik.

Çünkü en büyük altı Türk bankasından dördü ikinci çeyrek bilançolarından sonra yatırımcılarla yaptıkları görüşmelerde risk-ağırlıklı varlıklarını ölçerken Fitch notlarını kullandıklarını açıkladı.

 

Fitch Cuma günü yaptığı değerlendirmesinde, Temmuz ayındaki başarısız darbe girişiminin politik dengeye olan riskleri yükselttiğini belirtmiş ve siyasi istikrarsızlığın devam etmesi ve dış sorunların artması durumunda ülkenin notunu çöp seviyesine indirebileceğini söylemişti.

Analistlere göre notun indirilmesi durumunda bazı bankaların döviz cinsinden varlıkları üzerindeki risk ağırlıkları yaklaşık 2 kat artabilir ve Tier 1 oranları ortalama 120 baz puan düşebilir.

Döviz rezervleri üzerindeki risk ağırlıklarının Merkez Bankası'nda tutulduğunu hatırlatan analistler, Fitch'in Türkiye'nin kredi notnu çöp seviyesine indirmesi durumunda döviz cinsinden varlıkların risk ağırlıklarının iki kat yükselerek yüzde 100'e çıkabileceğini söyledi. 

FİTCH TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTUNU TEYİT ETTİ, GÖRÜNÜM NEGATİF