PİYASALAR

Perakendeciler dövizdeki oynaklıktan şikayetçi

Perakende sektörü temsilcileri, perakende sektörünün 2016 için yüzde 10 büyüme hedefini koruduğunu, en büyük sıkıntının dövizdeki oynaklık olduğunu söyledi

Perakende sektörü temsilcileri, son dönemde tüketici güven endeksinde yaşanan gerileme ve darbe girişimi sonrası yavaşlayan pazara rağmen bu yıl için öngörülen yüzde 10 büyüme hedefini korurken; asgari ücret artışı sonrası maliyetleri önemli oranda artan sektörde dövizdeki oynaklık da kârlılığı baskılıyor.

Öncelikle pazarın canlandırılmasına yönelik adımlar bekleyen sektör temsilcilerinin diğer talepleri arasında ise asgari ücretin vergiden muaf tutulması ve ani regülasyon değişikliklerinin önüne geçilmesi bulunuyor.

CEO Club toplantısında konuşan Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Zafer Kurşun, perakende sektörünün 2015 sonu itibariyle 660 milyar liralık cirosu bulunduğunu belirterek, "2016 için koyduğumuz yüzde 10 büyüme hedefimizde değişiklik yok. İniş çıkışların rayına oturacağını düşünüyoruz. 2016'da 720-725 milyar liralık toplam ciro ve bunun yüzde 35'ine tekabül eden organize perakende cirosu öngörüyoruz" dedi ve ekledi:

"Temmuz ayında tabi ki bir şeyler yaşadık. Ama federasyon olarak perakendenin 2016 hedefine ulaşacağına inanıyoruz."

Devam eden ciro artışlarına karşın, sektörün şu anda odaklanması gereken en önemli konunun maliyet artışları ve buna bağlı kârlılık sorunu olduğunu ifade eden Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Başkanı Alp Önder Özpamukçu ise; asgari ücret artışı kaynaklı personel maliyetleri ve döviz kurlarına bağlı kira artışlarının maliyetleri önemli ölçüde artırdığını söyledi.

Özpamukçu, "Perakende sektörünün maliyet bacağında iki önemli unsur var; personel ve kira giderleri. Döviz artışları kira giderlerini, asgari ücret artışı da personel giderlerini artırdı. Bu artışlar ciro büyümesinin üzerinde geldiğinde maliyetlere önemli etki yapıyor" dedi.

SEKTÖRDE KÂRSIZLIK SORUNU VAR

LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük de, sektörde ciddi bir kârsızlık sorunu olduğunu belirterek, "Son yıllardaki öngörülemeyen döviz artışları, kiraların dövizle olması, ithal ürünlerin dövizle girmesinin yanı sıra bir de geliri TL iken borcu döviz cinsi olanların kârlılıklarını ciddi sıkıntıya uğrattı" dedi ve ekledi:

"Perakende sektörü olarak büyüme iştahı yüksek bir yapıdayız. Kârlılığı hep ikinci planda tutma eğilimi var. Ciddi bir kârsızlık söz konusu. Bu da büyümenin büyük kısmının dış kaynakla yapılmasına neden oluyor." 

BOYDAK HOLDİNG'E KAYYUM ATANDI

Şu anda önceliğin pazarın canlandırılmasına verilmesini isteyen sektör temsilcileri, kredi kartı taksitleri konusunun tekrar gündeme alınmış olmasını son derece olumlu bulduklarını ifade ederken; asgari ücretin vergiden muaf tutulması, enerji maliyetlerini düşürecek adımlar atılması ve regülasyonlarda çok ani değişikliklere gidilmemesi gibi taleplerde bulundu.

Toplantıda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise, etki analizi yapmadan herhangi bir düzenlemeye gitmeyi doğru bulmadığını söyledi.

Tüfenkci, "Vergi düzenlemelerini iyi tartışmak lazım. Etki analizini iyi yapmak gerek" diye konuştu.

Diğer yandan ihracat ve yatırım teşviklerinin yanı sıra, yurtdışında marka satın alma konusunda da teşvik verilmesi gerektiğini belirten Tüfenkci, "Teşvik paketinde bu da var. Yurtdışında marka alınmasını teşvik etmemiz lazım" dedi.

Tüfenkci, Türkiye'yi bir lojistik üssü haline getirmek için de çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Tüfenkci, "Burayı uluslararası lojistik üs olarak kullanmamız lazım. Bakanlığın çalıştığı önemli projelerden biri lojistik ticaret merkezleri. Dubai, Singapur'daki gibi sadece mal alıp satıldığı gümrük ve vergi avantajları olduğu..." diye konuştu.