PİYASALAR

Türk tahvilleri nasıl en çok yükselen ikinci tahvil oldu?

Faiz indirimleri ve Fed beklentilerinin ötelenmesiyle Türk tahvilleri en iyi performans gösteren ikinci gelişen piyasa tahvili oldu

Hazine tahvilleri gelişen piyasalar arasında Brezilya'nın ardından en iyi performans gösteren tahvil piyasası oldu.

Bir yandan Merkez Bankası'nın faizleri indirmesi, bir yandan da Brexit'in ardından piyasalarda yaşanan çalkantının etkisiyle traderların ABD'de faiz artırımının daha da ertelendiği beklentisiyle pozisyon alması sayesinde, Türk tahvilleri üç çeyrek üst üste yükselmiş oldu.

Başbakanın Mayıs ayında görevi bırakmasının ardından ortaya çıkan siyasi kargaşaya rağmen yabancı yatırımcılar geçtiğimiz üç ay içerisinde Türkiye tahvil piyasasına net 275 milyon dolar taşıdı. Böylece beş yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi bu çeyrekte 80 baz puan düştü. Türk Lirası ise görece daha zayıf bir performans göstererek üç çeyrektir ilk defa düşüş kaydetti.

FED ETKİSİ

Societe Generale gelişen piyasa stratejisti Roxana Hulea, “Lira cinsinden tahvillerin performansı, merkez bankasının genişlemeci çabalarının doğal bir sonucu. ABD hazine tahvillerinin faizlerinin düşüyor olması da bu etkiyi arttırıyor” dedi.

ABD faiz artırımına işaret eden federal fonlama oranı vadeli kontratları, faiz artırımının 2018 yılına kadar gerçekleşmeyeceğini işaret ediyor.

ABD faiz artırımı ihtimalinin giderek öteleniyor olmasının yanı sıra Türkiye'de politika yapıcıların gecelik borç verme faizinde Mart'tan bu yana gittiği 175 baz puanlık indirim ve yavaşlayan enflasyon da hazine tahvillerin yükselmesinde etkili oluyor.

Borçlanma maliyetlerindeki düşüşle de beraber banka kârlarının iyice artması bekleniyor. Çünkü faizlerin düşmesiyle bankalar mevduat sahiplerine ödedikleri faizi kredilerden aldıkları faizlerden daha hızlı indiriyor.