PİYASALAR

Dünyanın en büyük ikinci devlet fonu yöneticisi: Petrol, 2017’de dengelenir

Dünyanın en fazla devlet fonuna sahip ikinci kuruluşu Abu Dabi Yatırım Otoritesi, petroldeki arz-talep dengesinin 2017’nin yaz aylarında sağlanacağını açıkladı

Dünyanın en fazla devlet fonuna sahip ikinci kuruluşu Abu Dabi Yatırım Otoritesi,  iki yılda yüzde 50’nin üzerinde değer kaybeden petroldeki toparlanmanın gelecek yaza kadar devam edeceğini söyledi.

Abu Dabi Yatırım Otoritesi’nin Küresel Araştırmalar Müdür Christof Ruehl, Dubai’de verdiği bir röportajda petrol piyasasında arz-talep dengesinin yeniden sağlanmaya başladığını ve üreticilerin yükselmeye başlayan fiyatlara nasıl tepki vereceğinin petrolün yönünü belirleyeceğini söyledi.

Arz-talep dengesini 2017 ortasında görmeyi beklediklerini söyleyn Ruehl, daha net bir çerçevenin kış aylarında oluşacağını açıkladı.

Haziran 2014’te 100 dolar üzerine çıkan varil başına petrol fiyatları 2016 başında 30 doların altına geriledi. ABD’de bazı petrol rafinelerinin kapatılması ile Libya, Nijerya ve Kanada’daki kesintiler,  fiyatların tekrar 50 dolar seviyesini görmesine neden oldu.

Geçen hafta bir açıklama yapan İngiliz petrol devi BP’nin CEO’su Bob Dudley, piyasasının eski hâline döneceği tarihi 2016 sonu verirken, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), aylık raporunda piyasanın gelecek çeyrek dönemlerde yumuşama göstereceğini söyledi.

Goldman Sachs analistlerine göre ABD’nin günlük petrol üretiminin 2016’da 665 bin, 2017’de 420 bin azalması bekleniyor.