PİYASALAR

Negatif faizin geldiği aşamayla ilgili 4 çarpıcı rakam

JPMorgan negatif faiz oranlarının küresel piyasalardaki ağırlığı ile ilgili bir not yayınladı

Küresel piyasalarda yeni hikayelerin ortaya çıkmasına neden olan negatif faizli tahvillerin ağırlığı önemli boyutlara ulaştı. 

Dünyada negatif getirili devle tahvillerinin büyüklüğünün 10 trilyon dolar üzerinde olduğu öngörülüyor.

Negatif faizli tahvillerin dünya piyasalarındaki büyüklüğü ile ilgili bir not yayınlayan JPMorgan negatif faiz uygulamasının öncülerinden Japonya ve Euro Bölgesi'nde negatif getirili tahvillerin fotoğrafını çekti.

İşte dikkat çeken rakamlar   

1- Japonya'da negatif faizle işlem gören devlet tahvillerinin büyüklüğü 6,1 trilyon dolara ulaştı. Bu büyüklük ülkede işlem gören tahvillerin yüzde 78'inin negatif getirili olduğuna işaret ediyor. 

2- Euro Bölgesi'nde ise negatif faizli tahvillerin 2,4 trilyon dolara ulaştığı görülüyor. Bölgede işlem gören tahvillerin yüzde 36'sı negatif getirili tahvillerden oluşuyor. 

3- Ayrıca Euro Bölgesi'nde 2 yıldan uzun vadeli ve -40 baz puan altındaki faizli tahvillerin büyüklüğü de 682 milyar dolar düzeyinde.

4- Euro Bölgesi'nde negatif faizli tahvil ağırlığı en fazla olan ülke ise Almanya. Ülkedeki negatif getirili tahvillerin toplam içerisindeki payı yüzde 77 düzeyinde. 

DÜNYANIN EN BÜYÜK SPEKÜLATÖRÜNDEN BREXİT İÇİN FELAKET KEHANETİ