PİYASALAR

Faizlerdeki bu makas, Türk bankalarının karını artıracak

Merkez Bankası'nın sadeleşmeye başlamasından bu yana mevduat faizleri ile kredi faizleri arasında açılan makas bankaların lehine olacak

Türkiye'de gösterge faizlerinin gerilemesi, mevduat faizlerini, kredi faizlerinden daha hızlı kesen Türk bankalarının karını artıracak gibi görülüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Mart ayında marjinal fonlama faizinde indirimlere başlamasından bu yana mevduat faizleri 73 baz puan gerilerken, Türk Lirası cinsinden kredi faizleri ise 44 baz puan geriledi.  

BGC Partners analisti Çağdaş Doğan'ın değerlendirmelerine göre faiz indiriminden sonra bunun bankaların kredilerine yansıması 9 ayı buluyor. 

 

Nisan'da görevi devralan Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, para politikasını sadeleştirilme planlarına odaklanarak, para politikasını yatırımcılar ve bankalar için anlaması daha kolay bir hale getirmeye çalışıyor. Yeni likidite programının yanında, Merkez Bankası ayrıca geçen hafta, kısa vadeli borçlanmalarda teminat olarak kabul ettiği döviz depo miktarını yüzde 39 artırarak 5 milyar dolara çıkarmıştı.