PİYASALAR

Piyasalarda Yellen rüzgârı

Piyasalar, ABD Başkanı Janet Yelle'ın konuşması sonrası temmuz ayında faiz artırımına gidileceği konusunda şüpheli. Altın güçlenirken, petrol 10 ayın zirvesine yakın

Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın, rekor seviyede düşen ABD tarım dışı istihdam verisiyle ilgili "Mayıs ayı istihdam verisi hayal kırıklığı yarattı ve endişe verici ancak herhangi bir aylık veriyi çok abartarak okumamak gerek" yorumunun ardından koşulların uygun olması durumunda kademeli faiz artışını işaret etmesi temmuz ayında faiz artırımına gidileceği spekülasyonunu zayıflattı. Asya hisse senetleri yükselişini üçüncü güne taşırken, altında güçlenme sürüyor. Petrol 10 ayın zirvesinden geri çekildi. 

Haftanın ilk işlem gününde 2,91 seviyesinde seyreden dolar/TL, Yellen'ın açıklamaları sonrası 2,90 seviyelerine geriledi.

5 yıllık tahvilin faizi ise 13 baz puan düşerek yüzde 9,23 seviyesine geldi. 

Nomura stratejisti Timothy Ash, tahvil faizindeki düşüşün Fed'in gevşek politikalarının bir süre daha devam edeceği ve enflasyondaki düşük seyredeceği beklentilerini yansıttığını söyledi. Ash, düşüşün yatırımcıların siyasi risklerin halihazırda fiyatlandığına dair varsayımının da göstergesi olabileceğini belirtti.

BIST 100 endeksi ise günü yüzde 0,55 düşüşle 78 bin 157 puandan tamamladı. 

PETROL

ABD'de üst üste üçüncü hafta da düşüş göstermesi ve buna bağlı olarak küresel arz fazlasını azaltması beklenen ABD petrol stoku verisi öncesi petrol fiyatları, 10 ayın en yüksek seviyesi yakınında. 

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında varil başına 50 dolar seviyesinde seyrediyor.

Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerine göre Enerji Enformasyon İdaresi'nin çarşamba açıklayacağı ABD petrol stok verisinin 3 Haziran haftasında 3 milyon varil düşmesi bekleniyor.

ALTIN

Fed Başkanı Yellen'ın faiz artırımının uygun olduğunu söylemesi ancak zamanlama konusunda açık olmamasıyla birlikte altın, kazançlarını korudu. 

Spot altının ons fiyatı bin 243 dolardan işlem görüyor. 

ABD'de istihdamın mayıs ayında yaklaşık altı yılın en düşük artışı gerçekleştirmesi ve bunun, borçlanma maliyetlerinde artış için beklentileri zayıflatması sonucu altın cuma günü sıçrama yapmıştı. 

ASYA PİYASALARI

Yellen'ın ABD ekonomisinin borçlanma maliyetlerinde kademeli artışa dayanmaya yetecek denli toparlanmakta olduğunu işaret etmesi ile birlikte, zayıf yenin Japonya'nın ihracatcı şirketlerin hisselerine alım getirmesi ve emtia hisselerinin ralli yapması sonrası Asya piyasaları da değer kazandı. 

MSCI Asya Pasifik Endeksi üçüncü güne taşıdığı yükseliş sonucu beş haftanın zirvesine ulaştı.