PİYASALAR

5 grafikte enflasyon sürprizi

Turkey Data Monitor (TDM) ekibi Mayıs ayı enflasyon verilerini grafiklerle masaya yatırdı

Mayıs ayında tüketici fiyatları yıllık enflasyonu, artış yönündeki beklentilere karşın, Nisan ayındaki yüzde 6,6 seviyesinde yatay seyretti.

Üretici fiyatları ise halen düşük seviyelerini korumakla birlikte, Ocak ayından bu yana ilk kez – hafif de olsa – artış gösterdi ve yüzde 2,9’dan yüzde 3,2’ye yükseldi. 

Gıda fiyatları Mayıs ayında mevsimsel etkiler nedeniyle düşüş kaydetti. Ancak bu düşüşün geçen yılın aynı dönemine oranla daha az olması yıllık gıda enflasyonunun yükselmesine neden oldu.

Hatırlatmak gerekirse Nisan ayında gıda fiyatları sert bir düşüş ile yüzde 1,4'e (2003=100 bazlı TÜFE serininin başlangıcından bu yana en düşük seviyeye) gerilemişti. Mayıs’da bu seviyeden yüzde 2,5’e arttığını gördük; ancak elbette bu oranlar halen çok düşük sayılabilecek seviyeler.

Gıda dışı enflasyon ise Mayıs ayında yüzde 8,2 ile Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi (Nisan’da ise yüzde 8,7 düzeylerindeydi). Bu düşüş büyük orada giyim ve ayakkabı ile ulaşım fiyatlarından kaynaklandı.

Ayrıca bazı hizmet grubu fiyatları da – örneğin gıda fiyatlarındaki düşüşün etkisi ile otel ve restoran fiyatları gibi – Mayıs ayında düşüş eğilimine devam etti. Ancak bu düşüş eğiliminin hizmet grubunun geneline yansımadığını görüyoruz. Bizim hesaplamalarımız Mayıs ayında hizmet grubu yıllık enflasyonunun yüzde 9’un biraz altındaki seviyelerini koruduğunu gösteriyor.

Mayıs ayında yukarıda bahsettiğimiz kategorilerdeki düşüş eğilimlerine ek olarak TL’de daha istikrarlı bir seyrin söz konusu olması, çekirdek enflasyon göstergelerinden I-endeksindeki düşüş eğilimini daha da belirginleştirdi. Mart-Nisan aylarında toplamda 0,3 puan azalarak yüzde 9,4’e gerileyen endeks, Mayıs ayında ise yüzde 8,8’e azalış kaydetti.

Ancak mevsimsellikten arındırılmış çekirdek enflasyon göstergeleri aylık yüzde 0,6; yıllıklandırılmış olarak ise yüzde 7’nin üzerindeki görece yüksek seyrini koruyor. Buna ek olarak hizmet grubunda da çok belirgin bir gevşeme görmediğimizi göz önüne aldığımızda enflasyon dinamiklerindeki dönemsel olumlu seyre rağmen hedefin üzerindeki seyrin ve bu seviyelerde bir katılığın devam ettiğini söylemek sanırız yanlış olmaz.