PİYASALAR

Türk varlıkları için kritik gün

Yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki gelişmeler

Enflasyon verisinin beklentiler dahilinde yüzde 6,58 olduğunun açıklanmasıyla 2,95 seviyesine yaklaşan dolar/TL, ABD'den gelen rekor düşüşteki tarım dışı istihdam verisiyle 2,91 seviyesine kadar geriledi. 

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin 160 bin kişi olarak tahmin ettiği tarım dışı istihdam verisindeki artış 38 binde kaldı. 

AK Yatırım veri sonrası notunda, "Veri Fed faiz artırım ihtimalini azaltması nedeniyle genel olarak Dolar/TL negatif ve hisse senetleri pozitif etki yapabilir" dedi.

BIST  100 endeksi yüzde 2,45 yükselişle 78 bin 139 puandan günü tamamladı

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte notunda, "Türk hisse senetlerinde bugünkü pozitif ayrışmayı, uzun vadeli gösterge tahvil faizlerindeki aşağı hareketin devamı kadar, kritik gördüğümüz bir iskontoya bağlıyoruz" dedi.

Ökte'nin verdiği bilgilere göre, "Türk hisse senetlerinin ileriye dönük Fiyat/Kazanç (F/K) bazında GOÜ hisse senetlerine iskontosu ‘Bernanke günü’nden beri en yüksek ikinci seviyede."

10 yıllık tahvilin faizi ise enflasyon verisi sonra 6 baz puan düşerek yüzde 9,75'e geriledi. Böylece hafta başından bu yana 24 baz puan düştü.

PETROL

Brent petrolü, yatırımcıların küresel piyasanın yeniden dengelenmekte olduğuna ilişkin işaretlerin arttığı bir ortamda, OPEC'in üretime sınır getirmeme politikasına bağlı kalmasına rağmen kazançlarını varil başına 50 dolar civarında korudu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyeleri üretime yeniden tavan getirilmesi teklifine karşı çıkarken, ilgili bakanlar piyasaların görünümüne ilişkin iyimserlik konusunda görüş birliğine sahipti. ABD'de Perşembe günü açıklanan resmi rakamlara göre ise, petrol üretimi 12 hafta üst üste düştü ve ham petrol stoku geriledi.

ALTIN

Fed'in bir sonraki faiz artırımının zamanlamasına ilişkin işaretler verebilecek kilit ABD istihdam verisi öncesi kayıplarında üçüncü güne giren altın, rekor veri sonrası yüzde 2 yükseldi. Spot altının onsu bin 235 dolardan işlem görüyor. 

Altın, Fed'in Haziran ya da Temmuz ayında faiz artırımına gidebileceğine ilişkin spekülasyonun güçlenmesi ve bunun sonucu yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının diğer yatırım araçlarına kıyasla cazibesinin azalması sonucu, bu yılki rallisini yüzde 14'e daraltmıştı.

ASYA PİYASALARI

Asya hisse senetleri, ABD'nin aylık resmi istihdam verileri öncesi, Japonya hisse senetlerinin son üç günde ilk kez yükselmesi ile birlikte yukarı yönde hareket etti.

Peak Asset Management LLC icra direktörü Niv Dagan, "Bugün oldukça önemli bir veri olan ABD tarım dışı istihdam var. Yatırımcılar, Fed'in gelecek ay faiz artırımına gidip gitmeyeceğini değerlendirebilmek için ekonomik verileri değerlendiriyor" dedi.