PİYASALAR

Piyasalar, yeni hükümete ve Fed'e odaklandı

Piyasalardaki gelişmeler ve veriler

Türkiye'de piyasalar Fed yetkililerinden gelen sinyallere ve yeni hükümete, özellikle ekonomi yönetimine odaklandı. Bu haftanın bir diğer önemli gündem maddesi Merkez Bankası'nın faiz kararı olacak. 

Türkiye'de piyasaların tatil olduğu 19 Mayıs'ta 3 seviyesini test eden dolar/TL kuru bu haftaya 2,97'li seviyelerde başladı. Yarın gerçekleşecek Merkez Bankası toplantısı öncesi ise dolar kuru 2,99'un üzerini gördü.

BIST 100 endeksi yüzde 0,53 yükselişle 76 bin 765 puandan günü tamamladı.

Türk varlıkları açısından piyasaların seyrini siyasi gelişmelerin etkilemesi bekleniyor. Rabobank Gelişen Piyasalar Stratejisti Piotr Matys, özellikle Mehmet Şimşek'in kaderinin önemli olduğuna dikkat çekti. Matys, "Temel soru işareti Türkiye'nin ekonomik dönüşümünün önemli mimarlarından biri olan Mehmet Şimşek'in görevinde kalıp kalmayacağı olacak. Eğer Şimşek görevinden alınırsa, bu durum Türk Lirası ve Türk varlıkları için bir darbe olacaktır" dedi. 

Fed tarafından Haziran sinyalleri de gelmeye devam ediyor. Son olarak Boston Fed Başkanı ve San Francisco Fed Başkanı John Williams, Haziran'da faiz artışı sinyali verdi.

ALTIN

Altın, zayıf dolardan destek bularak yükseliş gösterdi.

Spot altının ons fiyatı TSİ 17:30 itibariyle bin 249dolardan işlem görüyor. 

Altın fiyatları geçen hafta Fed'in Haziran ayı ile ilgili güçlü sinyaller vermesinin ardından haftalık olarak yüzde 1,7 gerileyerek son iki ay içindeki en büyük haftalık kaybını yaşamıştı.

PETROL

Ham petrol vadelilere yatırımcıların karlara odaklanmasının ardından düşüş gösterdi.

Brent petrol kontratı yüzde 0,3 düşüşle 48,59 dolardan işlem görürken, Asya'da erken saat işlemlerde ABD ham petrol kontratı da  47,77 dolar oldu. 

ASYA PİYASALARI

Asya hisse senetleri, yatırımcıların Fed'in ne zaman borçlanma malitetlerini artıracağına ilişkin yeni işaretler beklemeleri ile birlikte dalgalı bir seyir izledi. Japonya hisse senetleri, dünyanın en gelişmiş ekonomilerinin maliye bakanlarının yenin gücü konusunda yoğun görüşmelerinin ardından düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, erken saatlerde yüzde 0.1 kadar yükseldikten sonra, yüzde 0.1 düşerek, Tokyo saati ile 09:02'de 125.53 seviyesine geldi.