PİYASALAR

G7: Büyümeyi beslemek için para birimleri hedef alınmamalı

Dünyanın en büyük ekonomilerinin temsilcileri G7 zirvesi için bir araya geldikleri Japonya'da zayıf küresel büyümeye vurgu yaparak, büyümenin beslenmesi için Japon yeni gibi para birimlerinin hedef alınmaması gerektiği konusunda anlaştı

Japonya’da düzenlenen G7 zirvesi kapsamında bir araya gelen dünyanın en gelişmiş ekonomilerinin merkez bankası başkanları ve maliye bakanları, terörizm, mülteci akını, politik çatışmalar ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmasını öngören Brexit konuları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Görüşmeler, yavaşlayan küresel büyüme ve dünyanın en geniş üçüncü ekonomisi Japonya’nın durumu hakkındaki endişelerin altında gerçekleşti. Japonya ilk çeyrekte hükümet teşvikleriyle resesyondan kurtulabilmişti.

Küresel büyümenin zayıf olduğunun altını çizen temsilciler, büyümeyi beslemek için para birimleri hedef alınmaması gerektiği konusunda anlaştı. Yetkililer, döviz kurlarındaki düzensiz hareketlerin olumsuz sonuçları konusunda uyarılarda bulundu.

Zirvede Japonya Maliye Bakanı Taro Aso, yenin bu yıl yüzde 9 yükselerek ihracatçıların uğradığı zarara dikkat çekti.

YEN GERİLİMİ

ABD’li bir yetkili döviz piyasasının düzensiz durumunun etkileri hakkında uyarılarda bulunun Japonya’nın görüşüne karşı olduğunu belirterek, alım satım koşullarının düzenli olduğunu söyledi.

Zirvede, para birimleri dışında, dünya ekonomisinin nasıl canlandırılacağının detayları konusunda anlaşma sağlanamadı. Grup, parasal, mali ve yapısal politikalar karışımının kullanılması gerektiğini söyledi ancak detaylı bilgi verilmedi. Bunun yerine, ülkelerin kendi özel durumlarının hesaba katılması konusunda anlaşıldı. Bu durum, G-7 ülkeleri arasında, Japonya ve Kanada’nın savunduğu ancak Almanya’nın karşı çıktığı ilave hükümet harcamaları politikası gibi görüş farklılıklarını yansıtıyor olabilir.

Japonya tarafından yayımlanan toplantı özetinde, mali stratejilerin uygulanmasında esnek olunmasının önemli olduğu söylenirken, borçların gayri safi yurtiçi hasılanın bir parçası olarak sürdürülebilir olduğu ifade edildi.

Toplantının ardından beklenildiği gibi resmi bildiri açıklanmadı. Japonya yayımladığı özetin resmi bir bildiri anlamına gelmediğini söyledi.

“BREXIT YANLIŞ BİR YOL”

G-7 ülkeleri, haziranda referanduma gidecek İngiltere’nin birlikten çıkmasının yanlış bir karar olacağı ve ülkenin ekonomisine zarar vereceği konusunda görüş birliğine vardı. Yetkililer, Avrupa Birliği’nin Yunanistan ile gelecek hafta bir anlaşmaya varacağı konusunda güven işareti verdi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, yaptığı açıklamada bütün G-7 üyelerinin Brexit’in sonuçları hakkında hem fikir olduğunu ve İngiltere’nin 23 Haziran’daki oylamada birlikte kalmaya devam edeceğini umduklarını belirtti.

Schaeuble “Hepimiz, İngiltere’nin birlikten ayrılmasının yanlış bir karar olacağı konusunda hemfikiriz. Ancak karar İngiltere vatandaşlarının. Biz Brexit’in Avrupa ve dünya ekonomisinde olumsuz etkilere yol açacağından endişe ediyoruz” dedi.